Recept för storhushåll • Tårtor & bakelser
Lyxig äppeltårta
ingredienser
Äpplebottnar
- 3-4 st svenska äpplen, rivna
- 4 st rumstempererade ägg
- 380 g Dansukker Eko Socker
- 300 ml vegetabilisk olja
- 3 g kanel
- 3 g salt
- 7 g bakpulver
- 8 g bikarbonat
- 10 g Dansukker Vaniljsocker
- 260 g vetemjöl
- 100 g kokos
Blixtsnabb smörkräm
- 240 g Dansukker Eko Florsocker
- 10 g Dansukker Vaniljsocker
- 150 g saltat smör, rumstempererat
Ingefärsfrosting
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g Dansukker Eko Florsocker
- 400 g färskost
- I bit ingefära, färsk
- 1 lime endast juice. Zesta först och spara till limesockret.
Limesocker
- zest från 1 lime
- 40 g Dansukker Eko Socker
Gör så här
Smörj 4 stycken runda bakformar (21-22cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten. Det går givetvis bra att baka i omgångar om du bara har en form.
Sätt ugnen på 180°C.
Finriv äpplena. Vispa ägg, socker och vegetabilisk olja till dubbel storlek, cirka 10 minuter.
Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Sikta blandningen över äggskummet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vänd slutligen i äpple och kokos.
Fördela smeten jämt i alla formar och grädda i ugnen på 170°C i 30 minuter. Gör stickprov, ta ut kakan och låt svalna helt.
Bottnarna går jättebra att göra dagen innan. Plasta gärna in bottnarna när de har svalnat för att behålla saftigheten. Jämna ut bottnarna om det behövs med en brödkniv innan montering.
Smörkräm: Blanda ihop alla ingredienser med en slickepott till en slät smet. Fyll på en spritspåse.
Ingefärsfrosting: Vispa upp rumstempererat smör med en elvisp och tillsätt florsockret i omgångar. När allt florsocker är i, byt mot en handvisp och vispa i färskosten.
Avsluta med att riva ner färsk ingefära (skalad), och smaka av med limejuicen. Gillar du det lite sötare? Addera florsocker! Föredrar du det lite syrligare? Addera limejuice. Fyll på spritspåse med en slät tyll (pip).
Limesocker: Massera ihop limezest samt socker och använd som strössel.
Att bygga tårtan: Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på. Spritsa en ram med smörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med färskostkräm så att smörkrämen och färskostkrämen är lika höga.
Lägg på nästa botten och repetera två gånger.
Lägg på sista botten och ställ i kylen i cirka 20 minuter för att låta smörkrämen sätta sig.
Stryk ett supertunt lager med smörkräm över hela tårtan för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att spritsa toppar längs med kanten och strössla på limesocker. Förvara i frys eller njut direkt.