Recept för storhushåll Tårtor & bakelser

Chokladpaj med italiensk maräng

Chokladpaj med italiensk maräng
10-12 portioner

ingredienser

Botten

  • 50 g smör
  • 10 stycken digestivekex
  • 40 g Dansukker Farinsocker

Chokladkräm

  • 150 ml vispgrädde
  • 90 g Dansukker Rörsocker Strö
  • 95 g Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
  • 3 äggulor
  • 150 g mörk choklad
  • 90 g smör, rumstempererat
  • 1 nypa salt

Italiensk maräng

  • 2 äggvitor
  • 210 g Dansukker Strösocker
  • 100 ml vatten
  • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad

Gör så här

  1. Smält smör och mixa tillsammans med digestivekex och farinsocker. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar botten, 18 cm i diameter.

  2. Värm vispgrädde, rörsocker och muscovadorörsocker i en kastrull. Ställ åt sidan.

  3. Vispa upp äggulorna en aning i en skål. Tillsätt gräddblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm till cirka 85 grader.

  4. Finhacka chokladen och häll ner i gräddblandningen. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan smöret lite i taget och till sist en nypa salt. Rör så att smeten blir jämn.

  5. Häll chokladkrämen över botten och låt stelna i kylen cirka 2-3 timmar.

  6. Vispa äggvitorna till ett skum. Koka upp socker, vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull och värm till 120 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

  7. Lägg marängen i en sprits med valfri tyll och spritsa på chokladpajen. Bränn av marängen med en brännare och servera pajen.