Recept för storhushåll Kakor

Äppelrutor med mandelmassa

Äppelrutor med mandelmassa
Cirka 30 bitar

ingredienser

Kaneläpple

  • 3 äpplen, valfri sort
  • 30 g Dansukker Rörsocker
  • 6 g kanel
  • 5 g Dansukker Vaniljsocker

Sockerkaka

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 120 g Dansukker Florsocker
  • 3 ägg
  • 180 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 5 g Dansukker Vaniljsocker
  • 50 ml mjölk

Fyllning

  • 75 g smör
  • 150 g mandelmassa
  • 30 ml mjölk

Glasyr

  • 240 g Dansukker Florsocker
  • 15 ml färskpressad citron
  • 30 ml vatten

Garnering

  • 60 g hackad, rostad mandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C.

  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål tillsammans med rörsocker, kanel och vaniljsocker. Rör om så att äpplena täcks med kanelsocker. Ställ åt sidan.

  3. Förbered sockerkakan. Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med florsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget.

  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.

  5. Smöra en bakform, cirka 20x25 cm och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i sockerkaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

  6. Gör fyllningen. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop och tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet.

  7. Ta ut äppelkakan ur ugnen och låt den svalna 5 minuter. Gör hål i den varma äppelkakan och klicka i fyllningen. Låt svalna helt.

  8. Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna.

  9. Ringla över glasyren på den kalla kakan och strö över den rostade mandeln.