Recept för storhushåll • Kakor
Äppelrutor med mandelmassa
ingredienser
Kaneläpple
- 3 äpplen, valfri sort
- 30 g Dansukker Rörsocker
- 6 g kanel
- 5 g Dansukker Vaniljsocker
Sockerkaka
- 150 g smör, rumstempererat
- 120 g Dansukker Florsocker
- 3 ägg
- 180 g vetemjöl
- 5 g bakpulver
- 5 g Dansukker Vaniljsocker
- 50 ml mjölk
Fyllning
- 75 g smör
- 150 g mandelmassa
- 30 ml mjölk
Glasyr
- 240 g Dansukker Florsocker
- 15 ml färskpressad citron
- 30 ml vatten
Garnering
- 60 g hackad, rostad mandel
Gör så här
Sätt ugnen på 175 °C.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål tillsammans med rörsocker, kanel och vaniljsocker. Rör om så att äpplena täcks med kanelsocker. Ställ åt sidan.
Förbered sockerkakan. Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med florsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.
Smöra en bakform, cirka 20x25 cm och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i sockerkaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Gör fyllningen. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop och tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet.
Ta ut äppelkakan ur ugnen och låt den svalna 5 minuter. Gör hål i den varma äppelkakan och klicka i fyllningen. Låt svalna helt.
Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna.
Ringla över glasyren på den kalla kakan och strö över den rostade mandeln.