Wienerbröd
25 st.

ingredienser

Remonce med torkad frukt

  • 100 g russin
  • 60 g kanderade apelsintärningar
  • 95 g torkade tranbär
  • 60 g mörk rom
  • 60 g rostade valnötter
  • 100 g farinsocker
  • 100 g smör
  • 40 g pistagenötter

Wienerbrödsdeg

  • 55 g jäst
  • 50 g socker
  • 10 g salt
  • 170 g äggulor
  • 50 g äggvitor
  • 60 g smör
  • 260 g kallt vatten
  • 950 g vetemjöl från frysen

Till inkavling

  • 850 g osaltat smör

Gör så här

Remonce med torkad frukt

Torkad frukt och rom blötlägges till dagen efter.
Mixa allt till en röra, men den får gärna fortfarande ha struktur.

Wienerbrödsdeg

Kör ihop degen i 8–10 minuter. Lägg därefter degen på en plåt och låt den vila i frysen i 20 minuter, övertäckt.
Platta ut smöret och packa in det i degen.

Kavla degen 3x3 slag och lägg i frysen igen, innan den kavlas ned på 4´.
Skär degen i remsor på 2,5 cm på den ena ledden och 10 cm på den andra.
Varje del wienerbröd består av fyra strimlor på 2,5x10 cm.
Fläta in strimlorna över varandra så att du får en stram fyrkant, men tryck inte på lagren. Fördela fyllningen ovanpå och vik de lösa strimlorna runt fyllningen och tryck till i kanterna. Vänd bullen och sätt den på jäsning i en smord form på 8 cm Ø.

När wienerbrödet har jäst klart penslas det med ägg och gräddas på 210 ˚C i 8–12 minuter tills det är gyllenbrunt.