Recept för konditori • Vetebröd
Wienerbröd med mandelmassa och körsbär
ingredienser
Körsbärsfyllning
- 80 st. à 20 g
- 1 000 g körsbärspuré
- 120 g citronsaft
- 150 g glukos
- 75 g Trimoline
- 20 g pektin
- 300 g muscovadosocker
Mördeg
- 1 st. à 3 200 g
- 500 g socker
- 1 000 g smör
- 75 g äggulor
- 125 g ägg
- 1 500 g vetemjöl
Borgmästarmassa
- 20 st. à 25 g
- 166 g mandelmassa
- 166 g muscovadosocker
- 166 g smör
Wienerdeg
- 20 st. à 115 g
- 910 g kallt vetemjöl
- 354 g mjölk (3 %)
- 174 g ägg
- 71 g jäst
- 43 g socker
- 6 g salt
- 818 g smör till inrullning
Gör så här
Körsbärsfyllning
Koka upp körsbärssaft, citronsaft, glukos, Trimoline och 200 g av sockret. Blanda pektinet med 100 g socker, häll ner det i saften och låt koka i 2 min. Häll över fyllningen i halvkulformar på 2 cm Ø och frys in tills de poppar upp och formar en kula.
Mördeg
Rör samman smör och socker till en slät deg med degkrok. Tillsätt vetemjöl, ägg och äggulor och kör degen tills den är slät och smidig. Lägg degen i kylen, som nu håller sig upp till en vecka. Ta ut degen ur kylen och kavla den till 3 mm tjocklek på bakbord. Klä formar med 8 cm Ø. Lägg dem i frysen för att bevara formen.
Borgmästarmassa
Blanda mandelmassan och muscovadosockret till en jämn deg med vinge och tillsätt smöret tills massan är slät och jämn. Fördela 25 g massa på varje mördegsbotten.
Wienerdeg
Blanda alla ingredienser med degkrok i 4 min. på låg hastighet.
Vik degen runt smöret och kavla ut den 3 x 3 slag. Låt degen vila övertäckt i frysen i 30 min. När degen har vilat klart, kavla ut den till 4,5 mm tjocklek. Dela degen med sporre, 12 cm på ena sidan och 6 cm på den andra. På den smala sidan av bitarna delar du igen, så att du får 3 remsor till 3 flätor. Skär inte hela vägen igenom degen, eftersom det underlättar att hålla degen samlad. Fläta degbitarna och lägg en kula med körsbär ovanpå och rulla ihop. Lägg rullen på mördegsbotten med borgmästarmassa och jäs i 60–75 min. Grädda därefter i 13–15 min., sätt in wienerbröden i 220°C och sänk sedan till 200°C under bakningen.