Recept för konditori • Småkakor
Vaniljkransar och honungskakor

ingredienser
Vaniljkransar
- 1 vaniljstång
- 500 g vetemjöl
- 350 g smör
- 260 g socker
- 150 g mandelmjöl
- 1 ägg
Honungshjärtan
- Fördeg (tillverkas minst 1 månad i förväg)
- 500 g mjöl
- 500 g honung
Dej
- 2 äggulor
- 10 g pottaska
- 1 kg fördeg
- 5 g kanel
- 5 g malen ingefära
- 5 g malen nejlika
- 10 g hjorthornssalt
Gör så här
Vaniljkransar
Skär vaniljstången på längden och blanda kornen med sockret. Lägg allt i en degblandare och vänd ihop. Spritsa små ringar på bakplåtspapper med stjärntyll. Baka kransarna vid 200°C i 8–10 min. Lägg de färdiga kransarna på ett galler tills de är helt kalla. Lägg kakorna i en tättslutande burk, så är de klara till jul.
Honungshjärtan
Blanda mjöl och honung och förvara degen i en skål i kylskåpet en månad innan den ska användas.
Deg
Rör ned pottaskan i äggulorna i en skål. Blanda äggulorna med surdegen tillsammans med kanel, ingefära, nejlikor och hjorthornssalt väl. Kavla ut smeten på ett mjölat bakbord till ca 4 mm tjocklek. Ta ut hjärtan med en form och lägg dem på en bakplåt som smorts med olja och pudrats med mjöl. Grädda i ugnen på 180°C i 10–12 minuter. Hjärtana är mycket hårda när de är klara. Förvara dem därför i kylskåpet 3–4 dagar så att de kan suga upp fukt. Pensla eller doppa därefter honungshjärtana med/i choklad.