Recept för konditori Småkakor

Vaniljkransar och honungskakor

Vaniljkransar och honungskakor
80 stycken

ingredienser

Vaniljkransar

  • 1 vaniljstång
  • 500 g vetemjöl
  • 350 g smör
  • 260 g socker
  • 150 g mandelmjöl
  • 1 ägg

Honungshjärtan

  • Fördeg (tillverkas minst 1 månad i förväg)
  • 500 g mjöl
  • 500 g honung

Dej

  • 2 äggulor
  • 10 g pottaska
  • 1 kg fördeg
  • 5 g kanel
  • 5 g malen ingefära
  • 5 g malen nejlika
  • 10 g hjorthornssalt

Gör så här

Vaniljkransar

Skär vaniljstången på längden och blanda kornen med sockret. Lägg allt i en degblandare och vänd ihop. Spritsa små ringar på bakplåtspapper med stjärntyll. Baka kransarna vid 200°C i 8–10 min. Lägg de färdiga kransarna på ett galler tills de är helt kalla. Lägg kakorna i en tättslutande burk, så är de klara till jul.

Honungshjärtan

Blanda mjöl och honung och förvara degen i en skål i kylskåpet en månad innan den ska användas.

Deg

Rör ned pottaskan i äggulorna i en skål. Blanda äggulorna med surdegen tillsammans med kanel, ingefära, nejlikor och hjorthornssalt väl. Kavla ut smeten på ett mjölat bakbord till ca 4 mm tjocklek. Ta ut hjärtan med en form och lägg dem på en bakplåt som smorts med olja och pudrats med mjöl. Grädda i ugnen på 180°C i 10–12 minuter. Hjärtana är mycket hårda när de är klara. Förvara dem därför i kylskåpet 3–4 dagar så att de kan suga upp fukt. Pensla eller doppa därefter honungshjärtana med/i choklad.