Recept för konditori Vetebröd

Svartvinbärs- och kanelfläta

Svartvinbärs- och kanelfläta
3 längder

ingredienser

Deg

  • 250 g vatten
  • 625 g vetemjöl
  • 50 g ägg
  • 75 g smör
  • 5 g salt
  • 63 g Strösocker
  • 34 g jäst

Remons med Kanel

  • 100 g marsipan
  • 100 g Strösocker
  • 100 g smör
  • 12 g kanel
  • ½ apelsin saft
  • lite apelsinskal
  • 40 g vetemjöl

Remons med svarta vinbär

  • 100 g marsipan
  • 60 g Strösocker
  • 100 g smör
  • 85 g svart vinbärspuré
  • 40 g vetemjöl
  • Rör marsipan och socker, tillsätt smöret. Blanda i bärpuré och till sist mjöl.

Frosting

  • Smörkräm
  • 100 g smör
  • 75 (ekologiskt) Florsocker
  • 28 g äggulor
  • 4 g vaniljsocker

Vit glasyr

  • 100 g Florsocker och lite vatten

Dekoration

  • 100 g smörkräm
  • 100 g vit glasyr
  • 50 g svart vinbärspuré
  • (Kan också göras utan bärpuré. Då behövs istället 100 g Philidelphia)

Gör så här

Deg

Lös upp jästen i vatten och ägg. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda 4 min långsamt, och 4 min i snabbt tempo.

Remons med kanel

Blanda marsipan och socker, tillsätt smör och kanel. Tillsätt apelsinsaft och skal, till sist mjöl.

Remons med svarta vinbär

Rör marsipan och socker, tillsätt smöret. Blanda i bärpuré och till sist mjöl.

Frosting

Vispa Florsocker, äggulor och vanilj. Vispa smöret luftigt för sig och blanda de två.

Dekortaion

Det hela rörs luftigt.

Deglängd

Kavla degen till ca 2,5 mm och dela i 3 lika långa bitar. Bred på tunt med remons (båda sorter men kan även göras med bara en av varianterna). Rulla samman till en ”korv”, klipp nästan helt igenom och lägg varje flik skiftesvis till höger och vänster. Låt jäsa 1 – 1 ½ timme. Pensla med ägg och baka av i 210°C, ca 10 min. Ringla över glasyren.