Recept för konditori • Vetebröd
Svartvinbärs- och kanelfläta
ingredienser
Deg
- 250 g vatten
- 625 g vetemjöl
- 50 g ägg
- 75 g smör
- 5 g salt
- 63 g Strösocker
- 34 g jäst
Remons med Kanel
- 100 g marsipan
- 100 g Strösocker
- 100 g smör
- 12 g kanel
- ½ apelsin saft
- lite apelsinskal
- 40 g vetemjöl
Remons med svarta vinbär
- 100 g marsipan
- 60 g Strösocker
- 100 g smör
- 85 g svart vinbärspuré
- 40 g vetemjöl
- Rör marsipan och socker, tillsätt smöret. Blanda i bärpuré och till sist mjöl.
Frosting
- Smörkräm
- 100 g smör
- 75 (ekologiskt) Florsocker
- 28 g äggulor
- 4 g vaniljsocker
Vit glasyr
- 100 g Florsocker och lite vatten
Dekoration
- 100 g smörkräm
- 100 g vit glasyr
- 50 g svart vinbärspuré
- (Kan också göras utan bärpuré. Då behövs istället 100 g Philidelphia)
Gör så här
Deg
Lös upp jästen i vatten och ägg. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda 4 min långsamt, och 4 min i snabbt tempo.
Remons med kanel
Blanda marsipan och socker, tillsätt smör och kanel. Tillsätt apelsinsaft och skal, till sist mjöl.
Remons med svarta vinbär
Rör marsipan och socker, tillsätt smöret. Blanda i bärpuré och till sist mjöl.
Frosting
Vispa Florsocker, äggulor och vanilj. Vispa smöret luftigt för sig och blanda de två.
Dekortaion
Det hela rörs luftigt.
Deglängd
Kavla degen till ca 2,5 mm och dela i 3 lika långa bitar. Bred på tunt med remons (båda sorter men kan även göras med bara en av varianterna). Rulla samman till en ”korv”, klipp nästan helt igenom och lägg varje flik skiftesvis till höger och vänster. Låt jäsa 1 – 1 ½ timme. Pensla med ägg och baka av i 210°C, ca 10 min. Ringla över glasyren.