Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Sommartårta med jordgubbar, vinbär och hallon

ingredienser
Spröd mandelbotten
- 135 g smör
- 100 g florsocker
- 1 vaniljstång
- 35 g mandelmjöl
- 2 g flingsalt
- 1 ägg
- 70 g mjöl
- 200 g vetemjöl
Financier-botten med brynt smör
- 300 g brynt smör
- 300 g äggvita
- 2 g flingsalt
- 45 g gul sirap
- 320 g florsocker
- 100 g vetemjöl
- 170 g mandelmjöl
- (150 g mörk choklad)
Jordgubbs- och rabarbercrème
- 150 g jordgubbar
- 150 g rabarber
- 1 vaniljstång
- 150 g rörsocker
- 6 gelatinblad
- 200 g skyr
- 300 g vispad grädde
Pannacotta – spritsbar
- 500 g vispgrädde
- 75 g rörsocker
- 30 g glukos
- 30 g citronsaft
- 2,5 gelatinblad
- ½ vaniljstång
Vid servering
- 500 g jordgubbar
- 300 g röda vinbär
- 375 g hallon
- 250 g neutral gelé
Ev. dekoration
- Chokladspiraler och harsyrablad
Gör så här
Spröd mandelbotten
Blanda alla ingredienser utom vetemjölet. När degen hänger ihop, tillsätt vetemjölet och blanda ordentligt. Låt degen vila i kylen till nästa dag.
Kavla ut degen till 2 mm i tjocklek och 3 × 47 cm i storlek. Baka mellan två tårtringar för att få en stabil form i 170°C, i ca 8 min.
Financier-botten med brynt smör
Bryn smöret och låt det svalna till rumstemperatur.
Rör ihop florsocker, salt och sirap med smöret.
Rör i äggvitorna lite åt gången. Tillsätt till sist vetemjöl och mandelmjöl.
Häll ned 200 g av smeten i den bakade ringen.
Baka ihop i ca 8 min. i 170°C.
Pensla botten och insidan av kanten med smält choklad, så att botten inte mjukas upp av moussen.
Jordgubbs- och rabarbercrème
Koka jordgubbar, rabarber, vaniljstång och socker till en kompott. Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Låt kompotten svalna till ca 20°C. Vänd sedan ned skyr och till sist den vispade grädden. Bred ut 150 g crème på varje tarte.
Pannacotta – spritsbar
Koka upp grädde, socker, glukos, citronsaft och vaniljfrön.
Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Ställ i kylen över natten.
Vispa upp pannacottan med elvisp tills den är krämig. Häll den i en spritspåse av plast.
Vid servering
Bred ut 150 g crème på den svalnade bottnen.
Lägg på färsk frukt så att crèmen täcks och spritsa ut små duttar med pannacotta med en rund tyll. Värm den neutrala gelén och spreja/pensla ett tunt lager ovanpå.
Ev. dekoration
Chokladspiraler och harsyrablad
Framtaget av
Magnus Vestergaard