Recept för konditori Tårtor & bakelser

Sommartårta med hallon och röda vinbär

Sommartårta med hallon och röda vinbär
1 tårta

ingredienser

Hasselnötsbotten

  • ¼ vaniljstång
  • 50 g äggulor
  • 50 g Gul Bagerisirap
  • 50 g Maizena
  • 50 g vetemjöl
  • 150 g äggvitor
  • 25 g Strösocker
  • 90 g hasselnötsflan

Kompott på röda vinbär

  • 750 g röda vinbär
  • 520 g Rörsocker
  • Saft fra 3 citroner

Vit choklad- och citronkräm

  • 500 g standardmjölk
  • Skal från 3 citroner
  • 25 g smör
  • 65 g äggulor
  • 125 g socker
  • 40 g Maizena
  • 100 g vit choklad
  • 200 g vispad grädde

Gör så här

Hasselnötsbotten

Äggulor och sirap vispas luftigt. Vispa äggvitor och socker till maräng. Vänd ner äggulorna i marängsmeten.
Sikta mjöl och maizena och vänd ner i marängen. Tillsätt de hasselnötterna.
Rita tre ringar med diameter ca. 18 cm på bakplåtspapper.
Fördela degen på de tre ringarna och bred ut jämnt.
Baka bottnarna på 175 C° i 10 min.

Kompott på röda vinbär

Koka vinbären, stavmixa och sila av. Vinbärssaften och socker kokas upp, tillsätt till sist citronsaften.

Vit choklad- och citronkräm

Rör ihop socker, äggulor och maizena. Koka upp mjölk, citronskal och smör.
Häll 2/3 av mjölken i äggblandningen, rör ihop och koka upp igen.
Smält vit choklad i krämen. Låt krämen svalna, vispa den därefter slät och vänd till sist ner den vispade grädden.

Montering

Använd färska hallon och röda vinbär mellan bottnarna.