Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Sommartårta med hallon och röda vinbär

ingredienser
Hasselnötsbotten
- ¼ vaniljstång
- 50 g äggulor
- 50 g Gul Bagerisirap
- 50 g Maizena
- 50 g vetemjöl
- 150 g äggvitor
- 25 g Strösocker
- 90 g hasselnötsflan
Kompott på röda vinbär
- 750 g röda vinbär
- 520 g Rörsocker
- Saft fra 3 citroner
Vit choklad- och citronkräm
- 500 g standardmjölk
- Skal från 3 citroner
- 25 g smör
- 65 g äggulor
- 125 g socker
- 40 g Maizena
- 100 g vit choklad
- 200 g vispad grädde
Gör så här
Hasselnötsbotten
Äggulor och sirap vispas luftigt. Vispa äggvitor och socker till maräng. Vänd ner äggulorna i marängsmeten.
Sikta mjöl och maizena och vänd ner i marängen. Tillsätt de hasselnötterna.
Rita tre ringar med diameter ca. 18 cm på bakplåtspapper.
Fördela degen på de tre ringarna och bred ut jämnt.
Baka bottnarna på 175 C° i 10 min.
Kompott på röda vinbär
Koka vinbären, stavmixa och sila av. Vinbärssaften och socker kokas upp, tillsätt till sist citronsaften.
Vit choklad- och citronkräm
Rör ihop socker, äggulor och maizena. Koka upp mjölk, citronskal och smör.
Häll 2/3 av mjölken i äggblandningen, rör ihop och koka upp igen.
Smält vit choklad i krämen. Låt krämen svalna, vispa den därefter slät och vänd till sist ner den vispade grädden.
Montering
Använd färska hallon och röda vinbär mellan bottnarna.