Recept för konditori Vetebröd

Sommarbulle med tonkaböna och färska bär

Sommarbulle med tonkaböna och färska bär

ingredienser

Deg

  • 200 g standardmjölk
  • 50 g yoghurt eller fil
  • 20 g jäst
  • 50 g ägg
  • 500 g vetemjöl
  • 75 g socker
  • 8 g salt
  • 75 g saltat mjukt smör

Remons

  • 200 g marsipan
  • 200 g Muscovadosocker
  • 200 g smör
  • lite risofarin eller Maizena
  • ½ tonkaböna

Marmelad

  • 500 g frysta hallon
  • 60 g citronsaft
  • 200 g socker
  • 25 g pektin

Kräm

  • 500 g standardmjölk
  • 50 g grädde
  • 115 g socker
  • 35 g Maizena
  • 1 g salt
  • 145 g äggula
  • 30 g smör
  • ¾ tonkaböna

Rårörda röda vinbär

  • Färska röda vinbär
  • Socker

Dekoration

  • Grädde

Gör så här

Deg

Knåda till en smidig deg, ca 5-7 min. Tryck ut degen till en kvadrat, täck med film och ställ kallt ett par timmar.
Kavla degen till 4 mm tjocklek och 8 cm bredd. En sträng marmelad och en sträng remons spritsas på längden. Degen viks in mot mitten och stängs. Skär ut 14 cm på längden och lägg ihop som ringar. Lägg dem i smorda ringar eller aluminiumformar och jäs till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över med pärlsocker. Baka i 180°C, ca 15-20 min.

Remons

Rör marsipan och muscovado klumpfritt och tillsätt övriga ingredienser.

Marmelad

Blanda 50 g socker med pektinet. Blanda övriga ingredienser i en gryta och värm långsamt till kokpunkten under omrörning. Tillsätt pektinet när det kokar och låt koka en minut. Häll över i en skål, ställ kallt med plast över.

Kräm

Värm mjölk, grädde och riven tonkaböna. Blanda socker, maizena, salt och äggulor och häll i den varma mjölken under kraftig vispning. Låt koka en minut under vispning och sila ner i en skål. Vispa i smöret. Täck med plast och ställ kallt.

Rårörda röda vinbär

Lägg de färska vinbären i en skål med lite socker, skaka runt tills bären saftar sig.

Dekoration

Vispa grädde och blanda 2 delar kräm, 1 del grädde. Spritsa ovanpå den avsvalnade bullen. Låt vinbären droppa av och lägg en liten portion vid krämen. Dekorera med harsyra.