Recept för konditori • Vetebröd
Sommarbulle med tonkaböna och färska bär

ingredienser
Deg
- 200 g standardmjölk
- 50 g yoghurt eller fil
- 20 g jäst
- 50 g ägg
- 500 g vetemjöl
- 75 g socker
- 8 g salt
- 75 g saltat mjukt smör
Remons
- 200 g marsipan
- 200 g Muscovadosocker
- 200 g smör
- lite risofarin eller Maizena
- ½ tonkaböna
Marmelad
- 500 g frysta hallon
- 60 g citronsaft
- 200 g socker
- 25 g pektin
Kräm
- 500 g standardmjölk
- 50 g grädde
- 115 g socker
- 35 g Maizena
- 1 g salt
- 145 g äggula
- 30 g smör
- ¾ tonkaböna
Rårörda röda vinbär
- Färska röda vinbär
- Socker
Dekoration
- Grädde
Gör så här
Deg
Knåda till en smidig deg, ca 5-7 min. Tryck ut degen till en kvadrat, täck med film och ställ kallt ett par timmar.
Kavla degen till 4 mm tjocklek och 8 cm bredd. En sträng marmelad och en sträng remons spritsas på längden. Degen viks in mot mitten och stängs. Skär ut 14 cm på längden och lägg ihop som ringar. Lägg dem i smorda ringar eller aluminiumformar och jäs till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över med pärlsocker. Baka i 180°C, ca 15-20 min.
Remons
Rör marsipan och muscovado klumpfritt och tillsätt övriga ingredienser.
Marmelad
Blanda 50 g socker med pektinet. Blanda övriga ingredienser i en gryta och värm långsamt till kokpunkten under omrörning. Tillsätt pektinet när det kokar och låt koka en minut. Häll över i en skål, ställ kallt med plast över.
Kräm
Värm mjölk, grädde och riven tonkaböna. Blanda socker, maizena, salt och äggulor och häll i den varma mjölken under kraftig vispning. Låt koka en minut under vispning och sila ner i en skål. Vispa i smöret. Täck med plast och ställ kallt.
Rårörda röda vinbär
Lägg de färska vinbären i en skål med lite socker, skaka runt tills bären saftar sig.
Dekoration
Vispa grädde och blanda 2 delar kräm, 1 del grädde. Spritsa ovanpå den avsvalnade bullen. Låt vinbären droppa av och lägg en liten portion vid krämen. Dekorera med harsyra.