Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Sensommartrifle med mörka bär och skyr

ca 50 personer
ingredienser
Bärkräm
- 250 g vatten
- 750 g socker
- 1000 g blåbär
- 1000 g svarta vinbär
- 1000 g björnbär
- 1000 g urkärnade halva körsbär
- 1 vaniljstång
Lakritscrumble
- 200 g mjöl
- 200 g farinsocker
- 200 g havregryn
- 200 g smör
- 16 g lakritsrotpulver
- 4 g salt
Yoghurtgrädde
- 600 g grädde
- 1200 g skyr (isländsk yoghurt)
- 120 g florsocker
Gör så här
Bärkräm
Skrapa ur vaniljfröna i lite av sockret och lägg i en gryta tillsammans med resten av ingredienserna. Det ska nu sjuda tills krämen hänger ihop. Lägg krämen i en burk och ställ den kallt.
Lakritscrumble
Rör ihop alla ingredienserna till en smulig massa och baka i ugnen på 140 °C, tills degen är lätt rostad. Låt crumblen svalna lite och lägg den i en burk för senare användning.
Yoghurtgrädde
Rör ihop skyr och florsocker. Vispa grädden lätt och vänd ihop den med skyren.
Montering
Lägg ihop triflen i portionsglas eller skålar omedelbart före servering. Lägg bärkrämen längst ner, därefter lakritscrumblen och överst lägger du på yoghurtgrädden. Avsluta eventuellt med färska bär och harsyra.