Recept för konditori Dessert & konfektyr

Sensommartrifle med mörka bär och skyr

Sensommartrifle med mörka bär och skyr
ca 50 personer

ingredienser

Bärkräm

  • 250 g vatten
  • 750 g socker
  • 1000 g blåbär
  • 1000 g svarta vinbär
  • 1000 g björnbär
  • 1000 g urkärnade halva körsbär
  • 1 vaniljstång

Lakritscrumble

  • 200 g mjöl
  • 200 g farinsocker
  • 200 g havregryn
  • 200 g smör
  • 16 g lakritsrotpulver
  • 4 g salt

Yoghurtgrädde

  • 600 g grädde
  • 1200 g skyr (isländsk yoghurt)
  • 120 g florsocker

Gör så här

Bärkräm

Skrapa ur vaniljfröna i lite av sockret och lägg i en gryta tillsammans med resten av ingredienserna. Det ska nu sjuda tills krämen hänger ihop. Lägg krämen i en burk och ställ den kallt.

Lakritscrumble

Rör ihop alla ingredienserna till en smulig massa och baka i ugnen på 140 °C, tills degen är lätt rostad. Låt crumblen svalna lite och lägg den i en burk för senare användning.

Yoghurtgrädde

Rör ihop skyr och florsocker. Vispa grädden lätt och vänd ihop den med skyren.

Montering

Lägg ihop triflen i portionsglas eller skålar omedelbart före servering. Lägg bärkrämen längst ner, därefter lakritscrumblen och överst lägger du på yoghurtgrädden. Avsluta eventuellt med färska bär och harsyra.