Rabarberdröm
1 liter

ingredienser

Rabarbersorbet

  • 560 g rabarber
  • 165 g vatten
  • 220 g Dansukker Svenskt Strösocker
  • 35 g Dansukker Glykossirap
  • 25 g citronsaft

Rabarbercoulis

  • ½ citron, skivad
  • 350 g rabarber
  • 440 g vatten
  • 220 g Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 50 g havregryn
  • 45 g Dansukker Svenskt Strösocker
  • 45 g Dansukker Rörsocker
  • 10 g kardemumma, malen
  • En nypa salt
  • Citronzest från ½ citron

Förslag på servering

  • Djup tallrik eller skål.

Gör så här

Sorbet

1. Skölj rabarbern och ta bort botten och toppen. Dela rabarbern i ca 3 cm bitar. Gör gärna för både sorbet (560 g) och coulis (350 g som du lägger åt sidan) på samma gång.
2. Väg upp vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull.
3. Tillsätt rabarber och sjud i ca 7–10 min, rabarbern ska bli mjuk.
4. Blanda till sist i citronsaft.
5. Kyl rabarberblandningen och kör den sedan till sorbet i glassmaskin. Spara i frysen.

Rabarbercoulis

Kan serveras kall eller varm.

1. Lägg skivad citron och 350 g rabarber (enl. punkt 1 ovan) i en bunke.
2. Koka upp vatten. Häll vattnet över rabarber och citron. Låt stå över natten.
3. Sila av rabarber- och citronsaft i en bunke.
4. Blanda ner strösocker i rabarberlagen och rör tills sockret har löst sig. Värm upp blandningen i en kastrull för snabbare upplösning.

Kardemumma- och havrecrumble

1. Sätt ugnen på 170°C.
2. Väg upp samtliga ingredienser i en bunke.
3. Rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
5. Baka i mitten av ugnen i ca 8 minuter, eller tills ”crumblet” har fått en gyllenbrun färg.
6. Låt svalna och krossa till bitar.

Montering

Värm såsen om så önskas. Lägg crumble i mitten av tallriken. Använd en varm matsked och skapa ett ”ägg” av sorbeten. Lägg sorbetägget på crumble. Häll coulis runt sorbeten på tallriken vid servering, eller servera såsen på sidan i en fin såskanna.

Tips om du inte har glassmaskin! Ställ sorbetgrunden i frysen, ta ut och vispa med elvisp var 15:e minut, till önskad konsistens.

Recept: Svenska Konditorlandslaget