Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Rabarberdessert

ingredienser
Rabarbersorbet
- 600 g rabarberpuré
- 400 g jordgubbspuré
- 480 g vatten
- 70 g citronsaft
- 300 g socker
- 65 g rörsockersirap
- 169 g glukos
- 53 g druvsocker
- 3 gelatinblad
Havrecrumble
- 200 g havregryn
- 200 g smör
- 150 g socker
- 50 g muscovadosocker
- 250 g mjöl
- 5 g salt
Rabarberkompott med vanilj
- 200 g socker
- 2 vaniljstänger
- 800 g rabarber
- 100 g jordgubbar
- 2 stjälkar citronmeliss
Gör så här
Rabarbersorbet
Värm rabarberpuré, jordgubbspuré, vatten, glukos, druvsocker och socker till 45 °C. Tillsätt det uppblötta gelatinet och rör ut detta i smeten. Tillsätt citronsaften. Ställ i frysen till nästa dag, och vänd ibland.
Havrecrumble
Blanda havregryn, smör, socker, muscovado och salt till en jämn smet. Tillsätt mjöl och kör smeten jämn. Bred ut i klumpar på en bakplåt. Baka i 150 °C i 30 minuter och slå på den med en visp var tionde minut.
Rabarberkompott med vanilj
Strö socker över rabarberna dagen före. Reducera vätskan till hälften. Värm rabarber, citronmeliss och vanilj till 80 °C i 40 minuter. Mixa grovt och blanda med rabarbersirapen.
Servering
Börja med att lägga upp rababerkompott på en tallrik, strö lite havrecruble över kompotten. Förbered en quenelle av sorbet och kan med fördel dekoreras med choklad och rödådrad syra