Rabarberdessert

ingredienser

Rabarbersorbet

  • 600 g rabarberpuré
  • 400 g jordgubbspuré
  • 480 g vatten
  • 70 g citronsaft
  • 300 g socker
  • 65 g rörsockersirap
  • 169 g glukos
  • 53 g druvsocker
  • 3 gelatinblad

Havrecrumble

  • 200 g havregryn
  • 200 g smör
  • 150 g socker
  • 50 g muscovadosocker
  • 250 g mjöl
  • 5 g salt

Rabarberkompott med vanilj

  • 200 g socker
  • 2 vaniljstänger
  • 800 g rabarber
  • 100 g jordgubbar
  • 2 stjälkar citronmeliss

Gör så här

Rabarbersorbet

Värm rabarberpuré, jordgubbspuré, vatten, glukos, druvsocker och socker till 45 °C. Tillsätt det uppblötta gelatinet och rör ut detta i smeten. Tillsätt citronsaften. Ställ i frysen till nästa dag, och vänd ibland.

Havrecrumble

Blanda havregryn, smör, socker, muscovado och salt till en jämn smet. Tillsätt mjöl och kör smeten jämn. Bred ut i klumpar på en bakplåt. Baka i 150 °C i 30 minuter och slå på den med en visp var tionde minut.

Rabarberkompott med vanilj

Strö socker över rabarberna dagen före. Reducera vätskan till hälften. Värm rabarber, citronmeliss och vanilj till 80 °C i 40 minuter. Mixa grovt och blanda med rabarbersirapen.

Servering

Börja med att lägga upp rababerkompott på en tallrik, strö lite havrecruble över kompotten. Förbered en quenelle av sorbet och kan med fördel dekoreras med choklad och rödådrad syra