Recept för konditori • Kakor
Rabarber- & kolabit

ingredienser
Mördeg
- 450 g smör
- 230 g florsocker
- 6 g salt
- 9 g vaniljsocker
- 45 g ägg
- 45 g äggula
- 675 g vetemjöl
Fyllning
- 450 g socker
- 450 g smör
- 380 g ägg
- 120 g grädde
- 450 g mjöl
- 15 g bakpulver
Rabarber
- 1 rabarberstjälk, mellanstor
Kola
- 330 g grädde
- 185 g socker
- 222 g gul sirap
- 295 g smör, osaltat
Gör så här
Mördeg
Blanda smör, socker och salt i en maskin med vinge. Tillsätt sedan äggen litet i taget tills samtliga ägg och äggulor är blandade i degen. Sist blandar man i mjölet och låter degen precis gå ihop. Låt degen vila i kyla tills den är riktigt kall.
Fyllning
Vispa upp ägg och socker. Blanda i det smälta smöret, grädde och sist mjölet och bakpulvret. Hacka upp en mellanstor rabarberstjälk och tryck ner i fyllningen innan kakan gräddas.
Kola
Koka upp grädde, socker och sirap tills det når en temperatur på 116 ° C. Blanda sedan i smöret och låt stå i kyl över natten. Dag två vispar man upp kolan till en kräm.
Montering
Kavla ut mördegen tills den är ca 2½ -3 mm tjock och lägg i botten på en kapsel/ form (ca 20 cm x 30 cm) och nagga. Fyll i massan och tryck i rabarber. Grädda kakan i ugnen på 175 ° C i ca 30- 40 minuter. Låt kakan svalna och stryk på kolakrämen och kyl. Skär upp i valfri form och doppa i choklad.