Recept för konditori Kakor

Rabarber- & kolabit

Rabarber- & kolabit
40-50 st

ingredienser

Mördeg

  • 450 g smör
  • 230 g florsocker
  • 6 g salt
  • 9 g vaniljsocker
  • 45 g ägg
  • 45 g äggula
  • 675 g vetemjöl

Fyllning

  • 450 g socker
  • 450 g smör
  • 380 g ägg
  • 120 g grädde
  • 450 g mjöl
  • 15 g bakpulver

Rabarber

  • 1 rabarberstjälk, mellanstor

Kola

  • 330 g grädde
  • 185 g socker
  • 222 g gul sirap
  • 295 g smör, osaltat

Gör så här

Mördeg

Blanda smör, socker och salt i en maskin med vinge. Tillsätt sedan äggen litet i taget tills samtliga ägg och äggulor är blandade i degen. Sist blandar man i mjölet och låter degen precis gå ihop. Låt degen vila i kyla tills den är riktigt kall.

Fyllning

Vispa upp ägg och socker. Blanda i det smälta smöret, grädde och sist mjölet och bakpulvret. Hacka upp en mellanstor rabarberstjälk och tryck ner i fyllningen innan kakan gräddas.

Kola

Koka upp grädde, socker och sirap tills det når en temperatur på 116 ° C. Blanda sedan i smöret och låt stå i kyl över natten. Dag två vispar man upp kolan till en kräm.

Montering

Kavla ut mördegen tills den är ca 2½ -3 mm tjock och lägg i botten på en kapsel/ form (ca 20 cm x 30 cm) och nagga. Fyll i massan och tryck i rabarber. Grädda kakan i ugnen på 175 ° C i ca 30- 40 minuter. Låt kakan svalna och stryk på kolakrämen och kyl. Skär upp i valfri form och doppa i choklad.