Recept för konditori Tårtor & bakelser

Pumpkin Creamy Spice Pie

Pumpkin Creamy Spice Pie
1 kaka

ingredienser

Mördeg

  • 120 g smör (mjukt)
  • 240 g vetemjöl
  • 95 g Florsocker
  • 1 g salt
  • 30 g mandelmjöl
  • 1 ägg

Pumpa/äpplefyllning

  • 250 g hokkaido-pumpa
  • 75 g äpple
  • 1 ägg
  • 40 g äggula
  • 200 g kondenserad mjölk
  • 2 g kanel
  • 2 g malen ingefära
  • 2 g malen kardemumma
  • 1 g tsk muskotnöt
  • 1 g kryddpeppar
  • 1 g malen nejlika
  • 2 g salt

Ljusa chokladinlägg

  • 15 g socker
  • 30 g äggula
  • 110 g grädde
  • 1 gelatinblad
  • 80 g ljus choklad

Mascarponemousse med kaffe

  • 220 g grädde
  • 80 g äggulor
  • 110 g socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 270 g mascarpone
  • 100 g grädde
  • 25 g hela kaffebönor
  • 4 gelatinblad

Dekoration

  • Pekannötter
  • pumpakärnor

Gör så här

Mördeg

Kör samman alla ingredienser. Ställ kallt tills nästa dag. Degen kavlas ned på 2 mm. Lägg den utkavlade degen över en smord pajform.

Pumpa/äpplefyllning

Skär pumpan i bitar. Ta bort alla kärnor och lägg bitarna på en plåt med skalet uppåt. Baka i ugn i 160°C i 40 min. Skrapa av köttet från skalet och mixa till en slät puré. Vispa ägg och tillsätt puré och kryddor. Tillsätt därefter kondenserad mjölk. Vispa till en jämn massa. Tillsätt små tärningar av äpple. Häll pumpamassan i tårtformen med mördeg. Baka i ugnen i 160°C, 40-45 minuter.

Ljusa chokladinlägg

Blötlägg gelatinet. Värm grädde, socker och äggulor tills blandningen börjar koagulera. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och häll blandningen över den ljusa chokladen. Fyll en inläggsform.

Mascarponemousse med kaffe

Värm grädde med kaffebönorna och låt stå kallt över natten. Blötlägg gelatinet. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, socker och vanilj till en luftig äggtoddy.
Värm ”kaffegrädden” och smält gelatinet i den, sila bort kaffebönorna. Blanda den varma vätskan med mascarpone. Vänd samman mascarpone och äggtoddy och till sist den lätt vispade grädden i. Stöp moussen i en form. Lägg chokladinläggen, upp till kanten av formen.

Montering

Lägg moussen upp och ner på den avsvalnade pajen. Dekorera med rostade pekannötter och pumpakärnor.