Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Pumpkin Creamy Spice Pie
ingredienser
Mördeg
- 120 g smör (mjukt)
- 240 g vetemjöl
- 95 g Florsocker
- 1 g salt
- 30 g mandelmjöl
- 1 ägg
Pumpa/äpplefyllning
- 250 g hokkaido-pumpa
- 75 g äpple
- 1 ägg
- 40 g äggula
- 200 g kondenserad mjölk
- 2 g kanel
- 2 g malen ingefära
- 2 g malen kardemumma
- 1 g tsk muskotnöt
- 1 g kryddpeppar
- 1 g malen nejlika
- 2 g salt
Ljusa chokladinlägg
- 15 g socker
- 30 g äggula
- 110 g grädde
- 1 gelatinblad
- 80 g ljus choklad
Mascarponemousse med kaffe
- 220 g grädde
- 80 g äggulor
- 110 g socker
- 1/2 vaniljstång
- 270 g mascarpone
- 100 g grädde
- 25 g hela kaffebönor
- 4 gelatinblad
Dekoration
- Pekannötter
- pumpakärnor
Gör så här
Mördeg
Kör samman alla ingredienser. Ställ kallt tills nästa dag. Degen kavlas ned på 2 mm. Lägg den utkavlade degen över en smord pajform.
Pumpa/äpplefyllning
Skär pumpan i bitar. Ta bort alla kärnor och lägg bitarna på en plåt med skalet uppåt. Baka i ugn i 160°C i 40 min. Skrapa av köttet från skalet och mixa till en slät puré. Vispa ägg och tillsätt puré och kryddor. Tillsätt därefter kondenserad mjölk. Vispa till en jämn massa. Tillsätt små tärningar av äpple. Häll pumpamassan i tårtformen med mördeg. Baka i ugnen i 160°C, 40-45 minuter.
Ljusa chokladinlägg
Blötlägg gelatinet. Värm grädde, socker och äggulor tills blandningen börjar koagulera. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och häll blandningen över den ljusa chokladen. Fyll en inläggsform.
Mascarponemousse med kaffe
Värm grädde med kaffebönorna och låt stå kallt över natten. Blötlägg gelatinet. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, socker och vanilj till en luftig äggtoddy.
Värm ”kaffegrädden” och smält gelatinet i den, sila bort kaffebönorna. Blanda den varma vätskan med mascarpone. Vänd samman mascarpone och äggtoddy och till sist den lätt vispade grädden i. Stöp moussen i en form. Lägg chokladinläggen, upp till kanten av formen.
Montering
Lägg moussen upp och ner på den avsvalnade pajen. Dekorera med rostade pekannötter och pumpakärnor.