Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Petit-choux med hallon, pistage och vaniljkräm

ingredienser
Dag 1 – Pistagecrumble
- 90 g smör
- 110 g strösocker
- 3 g flingsalt
- 50 g vetemjöl
- 70 g pistagenötter utan skal och den tunna hinnan
Dag 1 – Vaniljkräm
- 500 g mjölk (3%)
- 150 g farinsocker
- 40 g maizena
- 160 g äggulor
- 1/2 vaniljstång
Dag 2 – Petit-Choux smet
- 240 g mjölk (3 %)
- 240 g vatten
- 10 g flingsalt
- 20 g strösocker
- 240 g smör
- 285 g vetemjöl
- 420 g ägg
Gör så här
Pistagecrumble
Mixa ihop pistagenötterna med vetemjölet tills det är finmalet. Rör ihop smör, salt och socker till en jämn smet. Tillsätt pistagemjölet och rör ihop. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tjocklek på ca 2 mm. Ställ degen i frysen så att den kan sätta sig.
Vaniljkräm
Koka upp mjölk och vaniljstång. Vispa ihop äggulor, farinsocker och maizena. När mjölken kokar häll den över äggblandningen under vispning. Koka upp krämen och låt den kallna.
Petit-Choux
Koka upp mjölk, smör, strösocker, salt och vatten. Rör i mjölet. Sätt grytan på värmen igen. Värm degen i två minuter under omrörning (degen ska släppa kanterna på grytan). Vispa smeten och häll i äggen, lite åt gången. Spritsa ut fina toppar på en plat med bakplåtspapper med slät tyll. Topparna ska ha en diameter på ca 4 cm och vara ca 2 cm höga. Se till så att de inte står för tätt. Ta ut pistagecrumblen ur frysen och tryck ut små skivor med en utstickare på ca 3 cm. Placera en skiva på varje spritsad topp. Baka kakorna i 180 °C i ca 30–35 minuter.
Montering
Skär toppen av kakan. Spritsa vaniljkräm i mitten av botten, men lämna en halv cm av kanten runt om. Lägg färska hallon runt om krämen på bottnen, och använd krämen i mitten till att hålla fast dem. Lägg locket på kakan och spritsa en liten slät kula av vaniljkräm ovanpå. Lägg på ett hallon. Strö över lite hackad pistage.