Recept för konditori Tårtor & bakelser

Mille feuille tårta med citron, äpple och dill

Mille feuille tårta med citron, äpple och dill
3 tårtor à 8 personer

ingredienser

Smördeg, 1

  • Inkavlingssmör
  • 375 g saltat smör
  • 125 g vetemjöl

Deg 2

  • 165 g iskallt vatten
  • 10 g salt
  • 300 g kallt vetemjöl
  • 50 g mjukt saltat smör

Citron confit

  • 6 hela citroner
  • 200 g Mörkbrun Bagerisirap
  • 300 g Gul Bagerisirap
  • 250 g citronsaft

Citronkräm med dill

  • 150 g citronsaft
  • 300 g brynt smör
  • 260 g Strösocker
  • Finrivet skal från 3 citroner
  • 400 g ägg
  • 3 gelatinblad
  • 1 knippe dill

Äpplekompott

  • 35 g citronsaft
  • 190 g ofiltrerad äpplemust
  • 20 g Gul Bagerisirap
  • 4 g pektin
  • 200 g Granny Smith-äpplen i små fina tärningar, ju mindre desto bättre
  • 2 g askorbinsyra
  • 1 knippe dill

Äpplen till dekoration

  • 2 hela Granny Smith-äpplen
  • Saften från 1 citron
  • 2 g askorbinsyra
  • 100 g äpplemust
  • 20 g Mörkbrun Bagerisirap

Gör så här

Smördeg, 1

Rör samman smör och mjöl. Banka/kavla ut degen i en fyrkant, ca 1,5 cm tjock, och sätt i kylen.

Deg 2

Rör ihop degen snabbt. Banka/kavla därefter ut degen till dubbel storlek så att smöret kan bli helt inpackat i deg.

Kavla ut degen lägg ihop den i tre lager.
Kyl i ca 30 minuter, och kavla ut igen, nu i fyra lager.
Låt degen vila kallt 60 minuter och upprepa därefter igen båda inkavlingarna inkl 30 minuter i kyl.

Dagen efter kavlas degen ut på ca 45 cm x 35 cm.
Låt degen vila kallt minst 2 timmar och gärna tills nästa dag.
Skär ut 6 rektanglar på 20 cm x 10 cm
Baka bottnarna med bakplåtspapper under och över och sätt en plåt ovanpå så att degen inte jäser upp för mycket i ugnen.
Baka av i 200°C varmluft i ca 32 minuter.

Halvera bottnarna så att de nu blir 20 x 5 cm. Du behöver 4 bitar till varje kaka. Dessa håller ett par dagar i lufttätt emballage.

Citron confit

Skär citroner i klyftor med skal på. Skär bort det innersta fruktköttet så att det sitter kvar ca 3 mm fruktkött. Pressa ur saften och använd den enligt receptet.
Koka upp alla ingredienserna, skruva ned och låt sjuda på svag värme i 2-3 timmar.
Testa om citronbåtarna är färdiga genom att skära igenom en. Om citronen fortfarande är vit ska den värmas ytterligare. Skalen ska vara helt genomkokta. Citronklyftorna ställs sen kallt i lagen.

Citronkräm med dill

Hacka dill fint. Koka upp citronsaft, citronskal, socker och brynt smör. Sila därefter ifrån skalen.
Häll den varma saften över äggen under vispning. Häll tillbaka smeten i grytan och värm långsamt upp under omrörning.
Smeten ska upp på 82°C. Smält den uppblötta gelatinet i smeten, och rör ner den finhackade dillen. Ställ övertäckt och kallt i ca 3 timmar (krämen ska vara helt kall innan den används).

Äpplekompott

Skär skalade Granny Smith i små tärningar. Blanda med med askorbinsyran så äpplet inte oxiderar.
Koka upp äpplemust, citronsaft, sirap och pektin. Häll blandningen över äppletärningarna, och finhackad dill och rör samman.
Kyl före användning.

Äpplen till dekoration

Skär riktigt tunna klyftor, ca 3-4 mm tjocka. Koka upp resten av ingredienserna och häll över klyftorna. Ställ kallt.

Montering

Ta fram 4 tillskurna bottnar till varje bakelse. Skär de confiterade citronfiléerna i små tärningar.
Rör citronkrämen och rör i citronbitarna. Spritsa 4 baner strängar av kräm på 3 bottnar. Lägg därefter en sträng av äpple inlägget mellan varje sträng citronkräm.
Samla bottnarna så att det blir 4 bottnar och 3 lager av kräm och äpple. Dekorera med färsk dill, äppleklyftor och äpplekompott.

Serveras rumstempererad.