Recept för konditori • Småkakor
Madeleines med lime, fläder och rom
Ger 20 stk. allt efter formarnas storlek
ingredienser
Madeleines
- 120 g Strösocker
- 100 g marsipan
- 90 g äggvita
- 120 g mjukt smör
- 90 g vetemjöl
- 20 g Gul Bagerisirap
- nypa salt
- Rivet skal av 2 limefrukter
Fläderblomssirap
- 15 g mörk rom
- 4 g Gul Bagerisirap
- 20 g fläderblomssaft
- 7 g limesaft
Gör så här
Madeleines
Kör samman socker, sirap och marsipan med en vinge till en klumpfri massa. Tillsätt äggvita lite i taget. Blanda i mjöl, salt och limeskal. Tillsätt till sist smöret lite i taget utan att köra degen för länge.
Smörj formarna och fyll dem till ¾. Baka i ca 180°C tills de är lätt gyllenbruna. Vänd ut kakorna ur de varma formarna på bakplåtspapper och baka vidare tills de får fin färg på ovansidan. Baka i 8-14 min beroende på formarnas storlek. Kakorna penslas med fläderblomssirapen när de fortfarande är varma.
Fläderblomssirap
Alla ingredienserna blandas och smakas av med limesaften. Penslas på varma Madeleines.