Recept för konditori Småkakor

Lakritsbisquit

Lakritsbisquit
60 st. petit four

ingredienser

Kakbotten

  • 350 g marsipan (gärna över 60% mandel)
  • 175 g muscovadosocker
  • 65 g äggvita
  • 10 g lakritspulver

Lakritstryffel

  • 500 g grädde 38 %
  • 180 g mörk choklad
  • 90 g mjölkchoklad
  • 60 g svart sirap
  • 20 g lakritspulver
  • 5 g salt

Svartvinbärsgelé

  • 400 g svartvinbärspuré (kokta frysta vinbär + 12% socker)
  • 90 g socker
  • 6 gelatinblad (lägg i blöt i kallt vatten i ca 10 min.)
  • 20 g citronsaft
  • 40 g glukossirap

Gör så här

Kakbotten

Rör ihop marsipan och socker. Tillsätt äggvita och lakritssirap lite i taget tills det blir en jämn smet. Spritsa ut till små biskvier på bakplåtspapper, och baka på dubbelplåt i 8 min. Baka vid 220°C.

Lakritstryffel

Värm upp grädden till precis innan den kokar. Häll den därefter över resterande ingredienser och rör blank med en ballongvisp. Ställ i kylen med plastfilm över i 24 timmar.

Svartvinbärsgelé

Värm svartvinbärspuré, socker, citronsaft och glukos till precis under kokpunkten, och tillsätt till sist det uppblötta gelatinet.

Montering

Rör försiktigt lakritstryffeln tills den är fast. Spritsa den i en kula ovanpå kakbottnen. Ställ därefter i frysen i en timme. Värm svartvinbärsgelén till ca 30 C, doppa och dekorera konfekten med hackade nötter.