Recept för konditori • Småkakor
Lakritsbisquit

ingredienser
Kakbotten
- 350 g marsipan (gärna över 60% mandel)
- 175 g muscovadosocker
- 65 g äggvita
- 10 g lakritspulver
Lakritstryffel
- 500 g grädde 38 %
- 180 g mörk choklad
- 90 g mjölkchoklad
- 60 g svart sirap
- 20 g lakritspulver
- 5 g salt
Svartvinbärsgelé
- 400 g svartvinbärspuré (kokta frysta vinbär + 12% socker)
- 90 g socker
- 6 gelatinblad (lägg i blöt i kallt vatten i ca 10 min.)
- 20 g citronsaft
- 40 g glukossirap
Gör så här
Kakbotten
Rör ihop marsipan och socker. Tillsätt äggvita och lakritssirap lite i taget tills det blir en jämn smet. Spritsa ut till små biskvier på bakplåtspapper, och baka på dubbelplåt i 8 min. Baka vid 220°C.
Lakritstryffel
Värm upp grädden till precis innan den kokar. Häll den därefter över resterande ingredienser och rör blank med en ballongvisp. Ställ i kylen med plastfilm över i 24 timmar.
Svartvinbärsgelé
Värm svartvinbärspuré, socker, citronsaft och glukos till precis under kokpunkten, och tillsätt till sist det uppblötta gelatinet.
Montering
Rör försiktigt lakritstryffeln tills den är fast. Spritsa den i en kula ovanpå kakbottnen. Ställ därefter i frysen i en timme. Värm svartvinbärsgelén till ca 30 C, doppa och dekorera konfekten med hackade nötter.