Jordgubbsbakelser
20-30 stycken

ingredienser

Kräm

  • 1000 g mjölk
  • 135 g socker
  • 2 dl ägg
  • 80 g maizena
  • 100 g vatten
  • 2 vaniljstänger

Sablebotten

  • Blir en spröd botten, nästan som en småkaka.
  • 400 g smör
  • 200 g äggula
  • 400 g socker
  • 560 g mjöl
  • 20 g bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 15 g vaniljsocker
  • choklad

Dekoration

  • Jordgubbar
  • Miroir (gelé)
  • Florsocker
  • Choklad

Gör så här

Kräm

Låt mjölk, socker och vanilj koka upp. Rör ihop vatten och maizena, och vispa i äggen. Rör i ca hälften av den kokande mjölken i äggen, och häll sedan tillbaka äggsmeten i den kokande mjölken. Koka i ca 4–5 minuter. Kyl ned.

Sablebotten

Vispa smöret vitt och luftigt. Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda och sikta mjöl, bakpulver, salt och vanilj. Vänd försiktigt ihop allt och häll i en fyrkantig form som är 6–7 cm hög. Sätt in i frysen över natten. Skär i rektanglar, 6 x 8 cm och 1 cm höga. Baka på plåt vid 175°C i ca 15 min. Skär till efter bakning så att de är helt lika. Pensla med choklad medan de är varma.

Montering

Lägg lite kräm på bottnarna och ställ rensade jordgubbar på högkant. Spritsa små koner av kräm mellan några av bären. Valfri dekorering med miroir eller choklad, eller strö över lite florsocker.