Recept för konditori Tårtor & bakelser

Irish coffee-glasstårta

Irish coffee-glasstårta
2 glasstårtor till 8 personer

ingredienser

Chokladbotten med kaffesmak

  • 250 g strösocker
  • 2 ägg
  • 225 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 120 gram mörk choklad
  • 200 gram mjölk
  • 2 msk Nescafé
  • 150 gram smält smör

Moccaglasscrème

  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk (3 %)
  • 20 g glukos
  • 50 g farinsocker
  • 1 vaniljstång
  • 4 tsk Nescafé
  • 55 g farinsocker
  • 5 g mjölkpulver
  • 100 g äggulor
  • 50 gram hela kaffebönor

Whiskyparfait

  • 150 g äggulor
  • 165 g rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mörk choklad
  • 4 gelatinblad
  • 750 g vispad grädde
  • 65 g whisky (efter önskad smak)

Ev. dekoration

  • Små franska macaroner med mocca och karamell

Chokladsprej

  • 75 g Dulcey-choklad
  • 25 g kakaosmör

Gör så här

Chokladbotten med kaffesmak

Vispa socker, vaniljfrön och ägg luftigt. Sikta i mjöl och bakpulver i äggblandningen samtidigt som du vänder ned det. Värm mjölk och smör, tillsätt choklad och Nescafé och vänd till sist ned i äggblandningen.
Bred ut en stor botten som är ca 1 cm tjock i samma storlek som ett bakpapper.
Baka resten av smeten som dekorationer (småbitar). Baka dekorationerna i 180° i ca 10 min.
Baka kakan i 180° i ca 15 min.

Moccaglasscrème

Koka upp grädde, mjölk, glukos, farinsocker, Nescafé och vaniljstång.
Rör ihop farinsocker och mjölkpulver och blanda med äggulor.
Tillsätt den kokade blandningen lite åt gången i äggsmeten under omrörning.
Häll tillbaka blandningen i grytan och värm till 82°.
Tillsätt kaffebönorna i glasscrèmen och låt dra till dagen efter.
Sila glasscrèmen och kör i glassmaskin.
Forma glassen till takrännor som inlägg.

Whiskyparfait

Vispa äggulor, rörsocker och vaniljfrön vitt och luftigt.
Smält chokladen och rör ned den i äggblandningen under vispning.
Krama ur gelatinbladen, smält och rör ned dem i whiskyn.
Rör sedan i detta i äggblandningen.
Vänd till sist i den lättvispade grädden.

Färdigställande av glasstårtan

Kör moccaglasscrèmen i glassmaskin och forma i takränneform som inlägg.
Gör whiskyparfaiten, fyll takränneformen till 2/3. Lägg i den frysta moccaglassen.
Avsluta med en botten som är skuren lite mindre än formen. Frys in glasstårtan.
Spreja den frysta tårtan med dulcey-chokladen. Dekorera med små grova bitar av bottnen.

Ev. dekoration

Små franska macaroner med mocca och karamell.

Chokladsprej

Smält choklad och kakaosmör. Arbetstemperatur: 30°.

Framtaget av

Mathilde Thorsen