Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Irish coffee-glasstårta

ingredienser
Chokladbotten med kaffesmak
- 250 g strösocker
- 2 ägg
- 225 g vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 vaniljstång
- 120 gram mörk choklad
- 200 gram mjölk
- 2 msk Nescafé
- 150 gram smält smör
Moccaglasscrème
- 250 g grädde
- 250 g mjölk (3 %)
- 20 g glukos
- 50 g farinsocker
- 1 vaniljstång
- 4 tsk Nescafé
- 55 g farinsocker
- 5 g mjölkpulver
- 100 g äggulor
- 50 gram hela kaffebönor
Whiskyparfait
- 150 g äggulor
- 165 g rörsocker
- 1 vaniljstång
- 100 g mörk choklad
- 4 gelatinblad
- 750 g vispad grädde
- 65 g whisky (efter önskad smak)
Ev. dekoration
- Små franska macaroner med mocca och karamell
Chokladsprej
- 75 g Dulcey-choklad
- 25 g kakaosmör
Gör så här
Chokladbotten med kaffesmak
Vispa socker, vaniljfrön och ägg luftigt. Sikta i mjöl och bakpulver i äggblandningen samtidigt som du vänder ned det. Värm mjölk och smör, tillsätt choklad och Nescafé och vänd till sist ned i äggblandningen.
Bred ut en stor botten som är ca 1 cm tjock i samma storlek som ett bakpapper.
Baka resten av smeten som dekorationer (småbitar). Baka dekorationerna i 180° i ca 10 min.
Baka kakan i 180° i ca 15 min.
Moccaglasscrème
Koka upp grädde, mjölk, glukos, farinsocker, Nescafé och vaniljstång.
Rör ihop farinsocker och mjölkpulver och blanda med äggulor.
Tillsätt den kokade blandningen lite åt gången i äggsmeten under omrörning.
Häll tillbaka blandningen i grytan och värm till 82°.
Tillsätt kaffebönorna i glasscrèmen och låt dra till dagen efter.
Sila glasscrèmen och kör i glassmaskin.
Forma glassen till takrännor som inlägg.
Whiskyparfait
Vispa äggulor, rörsocker och vaniljfrön vitt och luftigt.
Smält chokladen och rör ned den i äggblandningen under vispning.
Krama ur gelatinbladen, smält och rör ned dem i whiskyn.
Rör sedan i detta i äggblandningen.
Vänd till sist i den lättvispade grädden.
Färdigställande av glasstårtan
Kör moccaglasscrèmen i glassmaskin och forma i takränneform som inlägg.
Gör whiskyparfaiten, fyll takränneformen till 2/3. Lägg i den frysta moccaglassen.
Avsluta med en botten som är skuren lite mindre än formen. Frys in glasstårtan.
Spreja den frysta tårtan med dulcey-chokladen. Dekorera med små grova bitar av bottnen.
Ev. dekoration
Små franska macaroner med mocca och karamell.
Chokladsprej
Smält choklad och kakaosmör. Arbetstemperatur: 30°.
Framtaget av
Mathilde Thorsen