Recept för konditori • Vetebröd
Danskt kaffebröd
ingredienser
Grunddeg
- 2760 g. Vetemjöl
- 1365 g. Standardmjölk (3 %)
- 350 g. Brynt smör (saltat)
- 220 g. Farinsocker
- 40 g. Salt
- 140 g. Ägg
- 90 g. Jäst
- 10 g. Kardemumma
- 4975 g. Totalt
Makronmassa
- 1000 g. Bittermandelmassa
- 3000 g. Farinsocker
- 730 g. Äggvita
- 100 g. Rismjöl
- 4830 g. Totalt
Gör så här
Grunddeg
Degtemperatur: 25 °C
Arbeta degen långsamt i: 5 min.
Arbeta degen hastigt i: 7 min.
Vilotid: 2 x 30 min.
Degens vikt: 800 g. per bröd Totalt 6 st.
Utbakning: Avlånga limpor. Bröden bakas ut på degbordet till plåtens längd, 2 stycken per plåt.
Jästid: Ca 1 ½ timme. 28–30 °C
Insättningstemperatur 210 °C
Avbakningstemperatur: 210 °C
Ånga: Utan ånga.
Avbakningstid: Ca 12–14 min.
Makronmassa
Blanda farinsocker, bittermandelmassa och rismjöl till en slät massa.
Tillsätt äggvitorna lite i taget.
Skiva det färdigbakade och svalnade vetebrödet i ca 15 mm tjocka skivor och vänd dem sedan med snittytan uppåt på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Spritsa en remsa makronmassa på varje vetebröd.
Grädda i 190 °C i ca 12 min.