Crème caramel
4 djupa dessertallrikar

ingredienser

Karamellsås

  • 50 g socker
  • 35 g glukos
  • 135 g grädde
  • 1 g havssalt

Karamellkula

  • 500 g socker
  • 200 g vatten
  • 100 g glukos
  • 6 droppar vinstenssyra

Vaniljbavaroise

  • 1,5 g gelatinpulver
  • 100 g mjölk (3 %)
  • 2 g vaniljsocker
  • 35 g äggulor
  • 15 g socker
  • 100 g vispgrädde

Gör så här

Karamellsås

Värm grädde och salt i en kastrull till 37°C. Karamellisera socker och glukos i en annan kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt därefter grädden, lite i taget. Kyl ned karamellsåsen.

Karamellkula

Koka socker, vatten och glukos till 152°C. Tillsätt syran och koka vidare till 157°C.
Den kokade karamellen färgas med lite brun karamellfärg.
Häll ut karamellen på en silikonmatta. Dra in luft i karamellen och blås 4 karamellkulor.
Värm en utstickare på 3 cm när kulan har kylts ned och gör ett hål i kulan där crèmen kan fyllas.

Vaniljbavaroise

Rör ihop gelatinpulver, vaniljsocker och mjölk i en kastrull och värm fingervarmt. Vispa ihop äggulor och socker och värm blandningen tillsammans med vaniljmjölken till 82°C och kyl av.
Vispa grädden lätt och vänd ihop den med mjölkblandningen. Ställ bavaroisen på kylning i en timme tills den är spritsbar.

Vid servering

Fördela karamellsåsen i 4 djupa tallrikar. Fyll i bavaroisen i karamellkulorna alldeles före servering. Kulorna placeras ovanpå såsen och serveras omedelbart.