Recept för konditori Småkakor

Chokladkaka med brynt smör och kardemumma

Chokladkaka med brynt smör och kardemumma
60 st

ingredienser

Chokladkex

  • 1,6 g Maldon salt
  • 83 g smör
  • 66 g socker
  • 27 g Brun Farin
  • 45 g hackad mjölkchoklad
  • 2,6 g natron
  • 95 g vetemjöl
  • 16 g kakao

Karamell

  • 100 g Brun Farin
  • 75 g Mörkbrun Bagerisirap
  • 100 g grädde 1
  • 15 g grädde 2
  • 25 g brynt smör
  • 2 g salt
  • 2 g kardemumma

Karamelliserade mandlar

  • 50 g grovt hackade mandlar
  • 30 g Rörsocker
  • 20 g vatten
  • 0,5 g maldonsalt

Gör så här

Chokladkex

Rör samman smör och socker. Resterande ingredienser rörs i och kavlas ut till önskad tjocklek mellan två bakplåtspapper. Sätt i kyl. När det är kallt, skär till önskad storlek. Baka i 160°C i 5-8 min.
Låt svalna. Bred karamell ovanpå kexen och placera de karamelliserade mandlarna ovanpå. Doppa i tempererad choklad och dekorera med guld.

Karamell

Blanda alla ingredienser, förutom grädde 2, i en gryta och koka till 115°C, ta grytan från värmen. Rör ner grädde 2, och ställ karamellen kallt.

Karamelliserade mandlar

Smält socker, vatten och salt i en gryta tills sirapskonsistens. Tillsätt mandlar och rör tills att de kristalliserar. Sänk till låg värme och värm till önskad färg.