Recept för konditori • Småkakor
Chokladkaka med brynt smör och kardemumma
60 st
ingredienser
Chokladkex
- 1,6 g Maldon salt
- 83 g smör
- 66 g socker
- 27 g Brun Farin
- 45 g hackad mjölkchoklad
- 2,6 g natron
- 95 g vetemjöl
- 16 g kakao
Karamell
- 100 g Brun Farin
- 75 g Mörkbrun Bagerisirap
- 100 g grädde 1
- 15 g grädde 2
- 25 g brynt smör
- 2 g salt
- 2 g kardemumma
Karamelliserade mandlar
- 50 g grovt hackade mandlar
- 30 g Rörsocker
- 20 g vatten
- 0,5 g maldonsalt
Gör så här
Chokladkex
Rör samman smör och socker. Resterande ingredienser rörs i och kavlas ut till önskad tjocklek mellan två bakplåtspapper. Sätt i kyl. När det är kallt, skär till önskad storlek. Baka i 160°C i 5-8 min.
Låt svalna. Bred karamell ovanpå kexen och placera de karamelliserade mandlarna ovanpå. Doppa i tempererad choklad och dekorera med guld.
Karamell
Blanda alla ingredienser, förutom grädde 2, i en gryta och koka till 115°C, ta grytan från värmen. Rör ner grädde 2, och ställ karamellen kallt.
Karamelliserade mandlar
Smält socker, vatten och salt i en gryta tills sirapskonsistens. Tillsätt mandlar och rör tills att de kristalliserar. Sänk till låg värme och värm till önskad färg.