Recept för konditori • Småkakor
Basilika- och citronkaka
ingredienser
Citronmarmelad
- 70 g citronsaft
- 38 g Strösocker
- 15 g Gul Bagerisirap
- 2 g pektin
Basilikasirap
- 24 g Gul Bagerisirap
- 5 g basilika
- 20 g olivolja
- 12 g pinjekärnor
- salt efter smak
Bondkaka
- 165 g mjöl
- 100 g kallt smör
- 70 g Strösocker
- 20 g Brun Farin
- 15 g kokos
- 10 g Mörkbrun Bagerisirap
- 1,5 g bakpulver
- 1 gram salt
Gör så här
Citronmarmelad
Blanda 10 g av sockret med pektin och ställ åt sidan. Koka upp citronsaft, resten av sockret och sirapen. Vispa i pektinblandningen och koka upp. Sätt i kyl.
Basilikasirap
Mixa till en slät basilikasirap. Ställ kallt.
Bondkaka
Kör smör, socker, Brun Farin och sirap till en klumpfri massa. Tillsätt resterande ingredienser
och kör snabbt ihop degen. Kavla ut degen på en perforerad plåt, med bakplåtspapper på. Ställ kallt i 30 min. Ta bort plåten och stansa ut cirklar i önskad storlek.
Rulla degen, täck med plastfilm och ställ kallt i 30 min.
Degen skärs i skivor som placeras på plåt. Gör en fördjupning i varje kaka, och spruta på lite citronmarmelad. Baka i 160°C ca 9 min. Låt svalna. Toppa citronkakan med några droppar basilikasirap strax före servering.