Recept för konditori Kakor

Baba au rhum

Baba au rhum

ingredienser

Baba deg

  • 100 g standardmjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 350 g ägg
  • 20 g jäst
  • 15 g salt
  • 20 g socker
  • 300 g smör (mjukt)

Sirap

  • 520 g vatten
  • 230 g socker
  • Skal av 2 apelsiner
  • 1/2 vaniljstång
  • 100 g rom

Aprikos-apelsinmarmelad

  • 140 g apelsinsaft
  • Skal av 3 apelsiner
  • 55 g grovt hackade torkade aprikoser
  • 35 g citronsaft
  • 170 g socker
  • 4 g pektin
  • 1,5 gelatinblad

Vit chokladkräm med kardemumma

  • 500 g grädde
  • 250 g vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • 50 g kardemummakapslar
  • 5 g salt

Gör så här

Baba deg

Värm mjölken. Kör sedan ihop allt utom smöret med en degkrok.

När degen har samlat sig, tillsätt efter hand det mjuka smöret.

Degen spritsas i silikonformar. Formen är inte så viktig och man kan använda den form man vill, t ex små muffinsformar. F

ormarna fylls till hälften så det finns plats för degen att jäsa.

När degen har jäst upp till kanten, baka i 180°C, ca 10 min.

Sirap

Värm alla ingredienser och reducera till sirap.

Aprikos-apelsinmarmelad

Koka upp saft, skal, aprikos och hälften av sockret. Blanda pektin med resten av sockret , vispa i. Tillsätt till sist det blötlagda gelatinet.

Vit chokladkräm med kardemumma

Koka upp grädden med kardemumman. Tillsätt det blötlagda gelatinet och häll därefter massan över chokladen. Ställ kallt minst 4 timmar. Krämen vispas före användning. Spruta in lite marmelad i varje baba, pensla med romsirap ovanpå och avsluta med chokladkräm och eventuellt harsyra.