Recept för konditori • Kakor
Baba au rhum
ingredienser
Baba deg
- 100 g standardmjölk
- 500 g vetemjöl
- 350 g ägg
- 20 g jäst
- 15 g salt
- 20 g socker
- 300 g smör (mjukt)
Sirap
- 520 g vatten
- 230 g socker
- Skal av 2 apelsiner
- 1/2 vaniljstång
- 100 g rom
Aprikos-apelsinmarmelad
- 140 g apelsinsaft
- Skal av 3 apelsiner
- 55 g grovt hackade torkade aprikoser
- 35 g citronsaft
- 170 g socker
- 4 g pektin
- 1,5 gelatinblad
Vit chokladkräm med kardemumma
- 500 g grädde
- 250 g vit choklad
- 3 gelatinblad
- 50 g kardemummakapslar
- 5 g salt
Gör så här
Baba deg
Värm mjölken. Kör sedan ihop allt utom smöret med en degkrok.
När degen har samlat sig, tillsätt efter hand det mjuka smöret.
Degen spritsas i silikonformar. Formen är inte så viktig och man kan använda den form man vill, t ex små muffinsformar. F
ormarna fylls till hälften så det finns plats för degen att jäsa.
När degen har jäst upp till kanten, baka i 180°C, ca 10 min.
Sirap
Värm alla ingredienser och reducera till sirap.
Aprikos-apelsinmarmelad
Koka upp saft, skal, aprikos och hälften av sockret. Blanda pektin med resten av sockret , vispa i. Tillsätt till sist det blötlagda gelatinet.
Vit chokladkräm med kardemumma
Koka upp grädden med kardemumman. Tillsätt det blötlagda gelatinet och häll därefter massan över chokladen. Ställ kallt minst 4 timmar. Krämen vispas före användning. Spruta in lite marmelad i varje baba, pensla med romsirap ovanpå och avsluta med chokladkräm och eventuellt harsyra.