Aprikostartlett

ingredienser

1000 g semikristalliserade aprikoser

  • 600 g aprikoser
  • 600 g Strösocker
  • 20 g citronsaft

Mandel- och hasselnötskräm

  • 800 g smör
  • 400 g mandelmjöl
  • 400 g hasselnötsmjöl
  • 800 g Florsocker
  • 30 g Maizena
  • 450 g ägg
  • 100 g Amaretto

Smördeg

  • 1000 g vetemjöl
  • 20 g salt
  • 20 g vitvinsvinäger
  • 440 g vatten
  • 100 g smör
  • 800 g smör till inkavling

Gör så här

Semikristalliserade aprikoser

Halvera aprikoserna och ta bort kärnorna. Lägg dem i en skål och strö över socker och citronsaft. Ställ kallt i 24 timmar. Koka upp dagen efter och låt sjuda 10 min.
Kan lagras i kyl upp till 30 dagar utan problem.

Mandel- och hasselnötskräm

Blanda smör, nötmjöl, florsocker och maizena med spatel. Tillsätt ägg, lite efter hand utan att röra i för mycket luft. Tillsätt till sist Amaretto.
Kan förvaras i kyl upp till en vecka.

Smördeg

Blanda alla ingredienser undtaget smör till inkavling så att degen bara precis håller ihop. Lägg degen i plastfilm och låt vila kallt i 12 timmar.
Kavla nu in smör, 1 x 3 och 1 x 4 och låt degen vila kallt 30-60 min. Upprepa därefter proceduren en gång till. Degen ska vila kallt minst tre timmar innan de sista kavlingen.

Instruktion för tartlett

Kavla ut smördegen till 3 mm och gör en kvadrat på 8x8 cm.
Gör en kant av samma deg. Förbaka smördegen 12 min i 180°C.

Spritsa på ett lager med mandel- och hasselnötskräm. Placera semikristalliserede aprikoser så att det täcker ända ut till kanterna. Strö socker över aprikoserna. Baka tartletten i 180°C, 23 min.

Pensla kakorna med neutral glace när de är färdigbakta för att ge en fin glans.

Strö till sist över rostade hasselnötter och mandlar.