Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Aprikostartlett
ingredienser
1000 g semikristalliserade aprikoser
- 600 g aprikoser
- 600 g Strösocker
- 20 g citronsaft
Mandel- och hasselnötskräm
- 800 g smör
- 400 g mandelmjöl
- 400 g hasselnötsmjöl
- 800 g Florsocker
- 30 g Maizena
- 450 g ägg
- 100 g Amaretto
Smördeg
- 1000 g vetemjöl
- 20 g salt
- 20 g vitvinsvinäger
- 440 g vatten
- 100 g smör
- 800 g smör till inkavling
Gör så här
Semikristalliserade aprikoser
Halvera aprikoserna och ta bort kärnorna. Lägg dem i en skål och strö över socker och citronsaft. Ställ kallt i 24 timmar. Koka upp dagen efter och låt sjuda 10 min.
Kan lagras i kyl upp till 30 dagar utan problem.
Mandel- och hasselnötskräm
Blanda smör, nötmjöl, florsocker och maizena med spatel. Tillsätt ägg, lite efter hand utan att röra i för mycket luft. Tillsätt till sist Amaretto.
Kan förvaras i kyl upp till en vecka.
Smördeg
Blanda alla ingredienser undtaget smör till inkavling så att degen bara precis håller ihop. Lägg degen i plastfilm och låt vila kallt i 12 timmar.
Kavla nu in smör, 1 x 3 och 1 x 4 och låt degen vila kallt 30-60 min. Upprepa därefter proceduren en gång till. Degen ska vila kallt minst tre timmar innan de sista kavlingen.
Instruktion för tartlett
Kavla ut smördegen till 3 mm och gör en kvadrat på 8x8 cm.
Gör en kant av samma deg. Förbaka smördegen 12 min i 180°C.
Spritsa på ett lager med mandel- och hasselnötskräm. Placera semikristalliserede aprikoser så att det täcker ända ut till kanterna. Strö socker över aprikoserna. Baka tartletten i 180°C, 23 min.
Pensla kakorna med neutral glace när de är färdigbakta för att ge en fin glans.
Strö till sist över rostade hasselnötter och mandlar.