Sött från naturen
Socker utvinns ur sockerbetor på våra breddgrader. Med sin rena, tydliga sötma är det en av de mest mångsidiga ingredienserna du kan ha i ditt kök. Socker är också ett naturligt sätt att få brödet fluffigare, glassen mjukare och sylten att hålla sig längre.
Sockerbetor och sockerrör
Alla frukter, bär och grönsaker innehåller en varierande mängd socker. Sockerbetor och sockerrör är de enda växter som innehåller så mycket socker att det lönar sig att utvinna det. Världen över görs ca 75 % av allt socker på sockerrör. Det nordiska klimatet tillåter endast odling av sockerbetor och därför tillverkas allt socker i Norden av sockerbetor.
Det utvunna sockret, som är det samma oavsett om råvaran är sockerrör eller sockerbetor, kallas också sackaros. Sackaros består av lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Andra typer av sockerarter är laktos som finns i mjölkprodukter, och maltos som finns i stärkelse från spannmål som vete och korn.
Alla sockerarter är kolhydrater, som har samma energiinnehåll per 100 g.
Från beta till kristall
I Sverige odlas merparten av alla sockerbetor i Skåne, som har den rätta jordmånen och det mest gynnsamma klimatet. Sockerbetorna skördas under hösten och vintern och det är bara under dessa månader som sockerproduktionen är igång. Efter att betorna transporterats till sockerbruket tvättas de varpå de skärs till pommes frites-liknande stavar, så kallad snitsel.
Betornas sockerinnehåll extraheras genom att man lägger snitseln i 70 grader varmt vatten. Man får då fram en råsaft som renas och koncentreras till en så kallad tjocksaft som innehåller drygt 70 procent socker. När tjocksaften kokas bildas vita sockerkristaller och genom att centrifugera saften får man till sist bara kvar själva kristallerna – ett rent och naturligt vitt socker. Processen att utvinna socker ur sockerbetor tar ca 12 timmar och varje sockerbeta ger ungefär 30 sockerbitar.
Lär dig mer om sockerproduktionens olika steg i filmen Från beta till kristall.