Recept för storhushåll • Vetebröd
Minibrioche med vaniljkräm och färska bär
ingredienser
Brioche
- 25 g jäst
- 5 ägg
- 100 g Dansukker Vit Sirap
- 6 g salt
- 420-480 g vetemjöl
- 350 g tempererat smör
- 1 ägg till pensling
Vaniljkräm
- 1/2 vaniljstång
- 250 ml grädde
- 4 äggulor
- 40 g Dansukker Strösocker
- 5 g Dansukker Vaniljsocker
- 15 g majsstärkelse (ex. maizena)
- 25 g rumstempererat smör
Garnering
- färska bär
- Dansukker Florsocker
Gör så här
Vaniljkräm
Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädden.
Ta upp stången ur grädden.
Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst.
Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en skål och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ställ kallt.
Brioche
Smula jästen i en bunke och tillsätt äggen. Rör med en degkrok tills jästen löst sig.
Blanda i sirap, salt och vetemjöl och arbeta degen mjuk och slät. Lägg i lite smör i taget. Blanda ytterligare cirka 10 minuter. Låt degen stå övertäckt i kylen minst 5 timmar.
Knåda sedan degen på ett mjölat bakbord. Kavla tunt cirka 1 cm och ta ut små rundlar cirka 10 cm i diameter. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1 timme.
Tryck till degen i mitten med två fingrar så att det bildas en grop. Pensla med uppvispat ägg och spritsa vaniljkrämen i gropen. Grädda i 220 °C i cirka 5 minuter.
Garnering
Låt briochen svalna och lägg sedan på färska bär och pudra över florsocker.