Recept för storhushåll • Kakor
Kolarutor med apelsin
Cirka 25-30 bitar
ingredienser
Kaka
- 220 g vetemjöl
- 50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
- 5 g Dansukker Vaniljsocker
- 150 g rumstempererat smör
- 3 g pepparkakskryddor
Fyllning
- 300 ml vispgrädde
- 175 g smör
- 180 g Dansukker Rörsocker Strö
- 70 g Dansukker Ljus Sirap
- rivet skal av en ekologisk apelsin
- 15 ml apelsinjuicekoncentrat
Garnering
- 200 g Marabou Apelsinkrokant
Gör så här
Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en lätt smörad form, 18x25 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 15-20 minuter.
Tvätta apelsinen noga och riv skalet fint. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka i cirka 20-30 minuter. Använd en termometer och mät till 120 °C eller gör ett kulprov och se att kolan är lagom fast. Häll kolasmeten över bottnen. Ställ i kylskåp för att stelna.
Smält chokladen över vattenbad. Bred chokladen ovanpå kolan. Förvaras svalt. Skär i rutor vid serveringen.