Recept för storhushåll • Kakor
Fragilité med blåbär- och hallonmousse
ingredienser
Kaka
- 125 g hasselnötter
- 150 g Dansukker Farinsocker
- 5 äggvitor
- 90 g Dansukker Finkornigt Strösocker
Blåbär- och hallonmousse
- 150 g blåbär
- 150 g hallon
- 100 ml vatten
- 85 g Dansukker Strösocker
- 16 g majsstärkelse
- 5-10 ml vatten
- 500 ml vispgrädde
Garnering
- Dansukker Florsocker
- färska bär
Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt. Mixa hasselnötterna och tillsätt farinsocker under tiden. Ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker, lite i taget under fortsatt vispning. Vänd ner hasselnötterna i marängen.
Bred ut ett jämnt lager av 2/3 delar av smeten på en plåt med bakplåtspapper, 30x40 cm. Rita en rektangel, 20x30 cm på ett nytt bakplåtspapper och lägg detta på en plåt. Bred ut resterande smet i rektangeln.
Grädda en plåt i taget i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bottnarna svalna.
Gör under tiden moussen. Koka bären tillsammans med vattnet i cirka 5 minuter. Tillsätt socker och koka ytterligare i 5 minuter.
Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i bärkompotten. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan för att svalna helt.
Vispa grädden och vänd ner den i bärkompotten.
Skär den stora hasselnötsbotten på mitten. Lägg en av bottnarna på ett fat, bred över hälften av moussen och lägg på nästa botten. Bred på ett nytt lager mousse och lägg sedan på den tredje botten.
Garnerna med färska bär och pudra på florsocker.