Recept för konditori • Vetebröd
Wienerbröd med rabarber, hibiskus och rosor
ingredienser
Rosenrabarber, Rosen/hibiskuslag
- 500 g Gul Bagerisirap
- 250 g vitt vin
- 15 g torkade rosenblad
- 12 g torkade hibiskusblad
- 2 g lakritspulver
- 10 g hel kardemumma
Rosenremons
- 200 g marsipan
- 400 g Rörsocker
- 500 g smör
- 1 dl rosenlag
Deg
- 100 g jäst
- 4 dl kallt vatten
- 4 dl kall mjölk
- 10 ägg
- 150 g Strösocker
- 20 g salt
- 2250 g kallt mjöl
- 2x 1200 g smör till kavling (1x4 1x3)
Gör så här
Rosenrabarber, Rosen/hibiskuslag
Koka ihop ingredienserna, låt stå i 24 timmar.
Rensade rabarber läggs i lite av lagen och får mjukna i ugnen i 65°C, 60 min.
Låt stå kallt i 24 timmar. Häll av lagen och skär i fyrkantiga bitar.
Rosenremons
Blanda marsipan och socker tills det är klumpfritt. Tillsätt smör och till sist rosenlagen.
Deg
Blanda degen och ställ kallt. När degen är riktigt kall kavlas smöret in 1x4 och 1x3.
Degen kavlas ut på 3,5 mm. Ta ut med ett runt mått, 8 cm. Jäs degen ca 45 min och slå därefter ner mitten med fingrarna. Spruta på ett lager rosenremons i mitten.
Lägg 6 bitar rabarber ovanpå så att det bildar en blomma. Pensla försiktigt med ägg och frys in.
Wienerbröden tas ur frysen och bakas otinade i 190°C, 12-15 min. Efter bakning, pensla tunt med rosenlagen för en glansig yta.
Dekoration
Strö torkade rosenblad och frystorkad rabarber över wienerbröden.