Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Syrlig cheesecake med exotisk gelé

ingredienser
Kexbotten
- 170 g grahamsmjöl
- 80 g saltat smör
- 40 g farinsocker
- ¼ tsk bikarbonat
- ¼ tsk havssalt
- 4 g malen ingefära
- 15 g mjölk
- 100 g saltat smör
- 50 g farinsocker
Exotisk gelé
- 24 g limesaft
- 100 g passionsfruktspuré
- 40 g mangopuré
- 50 g socker
- 2 ¾ gelatinblad
Kokos- och ostcrème
- 90 g färskost
- 55 g florsocker
- ¼ vaniljstång
- 190 g grädde
- 75 g kokospuré
- 8 g citronsaft
- En nypa flingsalt
- 1 ¼ gelatinblad
- 10 g Malibu kokoslikör
Limeglasyr
- 125 g strösocker
- 55 g limesaft
- 50 g vatten
- 125 g grädde
- 25 g skummjölkspulver
- 40 g vit sirap
- 1 vaniljstång
- 40 g neutral gelé
- 2,8 gelatinblad
- 3 g Grand Marnier
Ev. dekoration
- Chokladdekorationer, airbrushmålning och bladguld.
Gör så här
Kexbotten
Blanda allt utom mjölk, smör och farinsocker. Tillsätt mjölken och rör ihop till en smulig deg. Lägg ut på bakplåt och baka i 180°C i ca 10 min.
Mixa kexsmulorna när de har svalnat, tillsätt smör och farinsocker.
Tryck ut 200 g i en ring som är 18 cm i diameter och 5 cm hög. Fördela resten i två ringar som är 18 cm respektive 20 cm i diameter.
Baka igen i 180°C i 12 min.
Eksotisk gelé
Värm mangopuré, passionsfruktspuré, limesaft och socker tills sockret har smält. Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Häll i en tårtform täckt med plastfolie som är 16 cm i diameter. Frys in.
Kokos- och ostcrème
Rör ihop färskost, florsocker och vaniljfrön till en jämn smet. Krama ur gelatinbladen och värm dem med citronsaften. Rör sedan i kokospurén i den varma blandningen. Vänd försiktigt ned lättvispad grädde i ostblandningen. Vänd sedan ned kokosblandningen. Tillsätt salt och kokoslikör.
Spritsa ut crèmen i ringen ovanpå kexbotten. Sätt i den frysta gelén och bred över den sista crèmen. Ställ i frysen.
Limeglasyr
Koka upp strösocker, limesaft och vatten till 121 °C. Värm grädde och sirap tills sirapen har lösts upp. Tillsätt skummjölkspulver och vaniljfrön och blanda med stavmixer. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem samt neutral gelé i sockerlagen och rör ut. Tillsätt sedan sockerlagen i grädden lite i taget under blandning med stavmixer. Häll på burk.
Vid servering
Värm limeglasyren i mikro till ca 25°C. Blanda med stavmixer. Ställ den frysta tårtan på ett galler och häll över glasyren. Flytta tårtan till ett tårtfat. Strössla smulbotten som bakats mellan de två ringarna med dekorsocker och sätt den runt tårtan.
Ev. dekoration
Chokladdekorationer, airbrushmålning och bladguld.
Framtaget av
Freja Krarup