Recept för konditori Dessert & konfektyr

Svart vinbärspannacotta med maräng, gelé och crumble

Svart vinbärspannacotta med maräng, gelé och crumble

ingredienser

Pannacotta

  • 250 g vispgrädde
  • 400 g frysta svarta vinbär
  • 60 g socker
  • ½ vaniljstång
  • 20 g citronsaft
  • 1 gelatinblad

Maränger

  • 30 g äggvita
  • 50 g socker
  • 1 tsk frystorkat svart vinbärspulver

Crumble

  • 50 g kallt smör
  • 25 g socker
  • 100 g mjöl
  • 25 g Brun Sirap
  • 1 liten nypa finkornigt salt
  • 3 g bakpulver

Svart vinbärsgelé till toppen

  • 80 g svart vinbärssaft
  • 50 g vatten
  • 2 gelatinblad

Dekoration

  • Maränger
  • Crumble
  • Röd harsyra

Gör så här

Pannacotta

Blötlägg gelatinbladet. Koka upp vinbären i en gryta. Mixa bären och pressa dem igenom en sil så att saften rinner ur. Häll tillbaka 50 g av vinbärssaften i grytan och ställ undan resten till gelén.

Dela vaniljstången och krossa vaniljkornen tillsammans med sockret, med en kniv. Tillsätt vaniljsockret till saften i grytan, blanda i grädde och citronsaft.

Värm upp det hela till precis under kokpunkten. Ta grytan från värmen, krama vattnet ur gelatinet och smält i den varma vinbärsgrädden.

Fördela den varma vinbärsgrädden i tre glas och ställ i kyl i två timmars tid, tills den har stelnat.

Maränger

Sätt ugnen på 80°C med varmluft. Vispa ihop äggvita med socker till en seg och luftig massa. Spritsa små toppar med en spritspåse och strö över frystorkat svart vinbärspulver. Baka i ugnen ca 2,5 timme tills de är helt torra.

Crumble

Sätt ugnen på 170°C. Mixa alla ingredienser tills degen börjar ta form. Häll ut crumblen på en plåt med papper. Baka i ugnen 10-12 minuter, rör runt någon gång. Låt kallna.

Svart vinbärsgelé till toppen

Blötlägg gelatinet. Värm saft och vatten. Krama ur gelatinet och smält i den varma saften. Fördela gelén på toppen av den kalla pannacottan. Sätt glasen i kylen igen, tills gelén har stelnat.

Dekoration

Dekorera varje panna cotta, precis före servering, med en matsked crumble, ett par maränger samt färsk röd harsyra.