Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Svart vinbärspannacotta med maräng, gelé och crumble
ingredienser
Pannacotta
- 250 g vispgrädde
- 400 g frysta svarta vinbär
- 60 g socker
- ½ vaniljstång
- 20 g citronsaft
- 1 gelatinblad
Maränger
- 30 g äggvita
- 50 g socker
- 1 tsk frystorkat svart vinbärspulver
Crumble
- 50 g kallt smör
- 25 g socker
- 100 g mjöl
- 25 g Brun Sirap
- 1 liten nypa finkornigt salt
- 3 g bakpulver
Svart vinbärsgelé till toppen
- 80 g svart vinbärssaft
- 50 g vatten
- 2 gelatinblad
Dekoration
- Maränger
- Crumble
- Röd harsyra
Gör så här
Pannacotta
Blötlägg gelatinbladet. Koka upp vinbären i en gryta. Mixa bären och pressa dem igenom en sil så att saften rinner ur. Häll tillbaka 50 g av vinbärssaften i grytan och ställ undan resten till gelén.
Dela vaniljstången och krossa vaniljkornen tillsammans med sockret, med en kniv. Tillsätt vaniljsockret till saften i grytan, blanda i grädde och citronsaft.
Värm upp det hela till precis under kokpunkten. Ta grytan från värmen, krama vattnet ur gelatinet och smält i den varma vinbärsgrädden.
Fördela den varma vinbärsgrädden i tre glas och ställ i kyl i två timmars tid, tills den har stelnat.
Maränger
Sätt ugnen på 80°C med varmluft. Vispa ihop äggvita med socker till en seg och luftig massa. Spritsa små toppar med en spritspåse och strö över frystorkat svart vinbärspulver. Baka i ugnen ca 2,5 timme tills de är helt torra.
Crumble
Sätt ugnen på 170°C. Mixa alla ingredienser tills degen börjar ta form. Häll ut crumblen på en plåt med papper. Baka i ugnen 10-12 minuter, rör runt någon gång. Låt kallna.
Svart vinbärsgelé till toppen
Blötlägg gelatinet. Värm saft och vatten. Krama ur gelatinet och smält i den varma saften. Fördela gelén på toppen av den kalla pannacottan. Sätt glasen i kylen igen, tills gelén har stelnat.
Dekoration
Dekorera varje panna cotta, precis före servering, med en matsked crumble, ett par maränger samt färsk röd harsyra.