Recept för konditori • Kakor
Små jordgubbsbakelser med gräddad marsipanbotten, mördegsbotten, färska jordgubbar samt jordgubbskräm
ingredienser
Jordgubbskräm
- 5 dl vispgrädde med 48% fett
- 3 dl jordgubbspuré
- 250 g socker
- 8 gelatinblad
- Frön från 1 vaniljstång
Mördeg
- 500 g mjöl
- 200 g florsocker
- 250 g smör
- 100 g ägg
- 40 g äggulor
- 5 g salt
Gräddad marsipan
- Marsipan
Ägg av kranskage
- 470 g marsipan
- 190 g socker
- 90 g äggvita
Gör så här
Jordgubbskräm
Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädde, jordgubbspuré, socker och vaniljfrön. Smält gelatinet i den varma krämen. Ställ krämen i kylen över natten och vispa sedan tills den är slät och smidig.
Mördeg
Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg och ställ svalt. Kavla degen till 4 mm tjocklek och skär till 4 x 8 cm storlek. Grädda i 180°C. Efter avsvalning penslas bottnarna med mörk smält choklad.
Gräddad marsipan
Kavla marsipanen till 4 mm tjocklek och skär till 4 x 8 cm storlek. Grädda i 160°C.
Ägg av kransekage
Kör samman degen till kransekage och spritsa den i en 3D-äggform av silikon. Grädda i 220°C tills lätt gyllene, ca 4–6 min. Fryses i formen. Ta ut äggen ur formen och dabba dem med guldstoft.
Om man minskar på äggvitan så går det också att rulla äggen för hand.
Montering
Spritsa jordgubbskräm på mördegsbotten, lägg marsipanbotten ovanpå och sist ett lager mördeg överst. Dekorera sedan med färska jordgubbar och ägg av kransekage samt små chokladbitar.