Recept för konditori Kakor

Små jordgubbsbakelser med gräddad marsipanbotten, mördegsbotten, färska jordgubbar samt jordgubbskräm

Små jordgubbsbakelser med gräddad marsipanbotten, mördegsbotten, färska jordgubbar samt jordgubbskräm
Ca 20 st.

ingredienser

Jordgubbskräm

  • 5 dl vispgrädde med 48% fett
  • 3 dl jordgubbspuré
  • 250 g socker
  • 8 gelatinblad
  • Frön från 1 vaniljstång

Mördeg

  • 500 g mjöl
  • 200 g florsocker
  • 250 g smör
  • 100 g ägg
  • 40 g äggulor
  • 5 g salt

Gräddad marsipan

  • Marsipan

Ägg av kranskage

  • 470 g marsipan
  • 190 g socker
  • 90 g äggvita

Gör så här

Jordgubbskräm

Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädde, jordgubbspuré, socker och vaniljfrön. Smält gelatinet i den varma krämen. Ställ krämen i kylen över natten och vispa sedan tills den är slät och smidig.

Mördeg

Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg och ställ svalt. Kavla degen till 4 mm tjocklek och skär till 4 x 8 cm storlek. Grädda i 180°C. Efter avsvalning penslas bottnarna med mörk smält choklad.

Gräddad marsipan

Kavla marsipanen till 4 mm tjocklek och skär till 4 x 8 cm storlek. Grädda i 160°C.

Ägg av kransekage

Kör samman degen till kransekage och spritsa den i en 3D-äggform av silikon. Grädda i 220°C tills lätt gyllene, ca 4–6 min. Fryses i formen. Ta ut äggen ur formen och dabba dem med guldstoft.

Om man minskar på äggvitan så går det också att rulla äggen för hand.

Montering

Spritsa jordgubbskräm på mördegsbotten, lägg marsipanbotten ovanpå och sist ett lager mördeg överst. Dekorera sedan med färska jordgubbar och ägg av kransekage samt små chokladbitar.