Recept för konditori Kakor

Nötkaka med hallonganache

Nötkaka med hallonganache

ingredienser

Nötbotten

  • 40 g hasselnötter
  • 40 g valnötter
  • 75 g mjölkchoklad
  • 50 g mjöl
  • 1½ ägg
  • ½ tsk salt
  • 20 g Brun Sirap
  • 75 g smör
  • 75 g Farinsocker

Hallon-ganache

  • 275 g vit choklad
  • 250 g frysta hallon
  • 75 g grädde
  • 20 g citronsaft

Servering

  • Färska hallon
  • Ätliga blommor tex röd harsyra

Gör så här

Nötbotten

Sätt ugnen på 170°C. Mixa valnötter och hasselnötter till fint nötmjöl. Vispa därefter ihop ägg och brun farin. Smält smöret i mikron, och vispa ner det i äggmassan. Rör i sirapen och därefter mjöl, salt och nötmjöl. Hacka chokladen fint och vänd ner i degen. Smörj en rågbrödsform med smör eller sprayfett. Klä formen med bakplåtspapper, så det täcker alla sidorna helt. Häll smeten i formen och baka den i 18-20 min. Låt bottnen kallna i formen.

Hallon-ganache

Hacka vit choklad fint och lägg i en skål. Koka upp hallonen och pressa genom en finmaskig sil. Koka upp hallonsaft, citronsaft och grädde. Häll den varma saftblandningen över chokladen och rör försiktigt tills får en jämn konsistens. Häll 80g av ganachen i en spritspåse och lägg den i kylen. Resten av ganachen hälls över nötbottnen som är kvar i rågbrödsformen. Ställ kakan i kyl över natten.

Servering

Ta ut kakan från kylen och ta av formen.
Skär bort sidorna av kakan och skär sen bitar, ca 2,5 cm.
Spritsa fem små klickar av ganachen på varje bit och sätt ett halvt hallon på varje klick.
Dekorera med ätliga blommor före servering.