Recept för konditori Dessert & konfektyr

Melondessert med fläderblom, citronverbena och bovete-crumble

Melondessert med fläderblom, citronverbena och bovete-crumble
Till 6 tallrikar

ingredienser

Fläderblomsmousse

  • 2 gelatinblad
  • 135 g fläderblomssaft, koncentrat
  • 20 g limesaft
  • 3 g vaniljsocker
  • 110 g crème fraiche, 18 %
  • 150 g vispgrädde

Bovete-crumble

  • 10 g mjöl
  • 10 g hasselnötsmjöl
  • 20 g rostade bovetekärnor
  • 20 g Farinsocker
  • 20 g smör
  • 4 g salt

Övrigt

  • 1 mogen honungsmelon
  • 1 kruka citronverbena
  • 200 g mörk choklad
  • 20 halva rostade hasselnötter

Gör så här

Fläderblomsmousse

Blötlägg gelatin. Värm fläderblom- och limesaft i en gryta, smält i gelatinet. Låt svalna något, rör ner vaniljen i crème fraichen och därefter tillsammans i fläderblomsblandningen. Vispa grädden och vänd ner fläderblomsblandningen i den. Häll nu moussen i en fyrkantig form och ställ kallt.

Bovete-crumble

Rosta bovetekärnorna i en stekpanna. Låt svalna helt.

Knåda därefter ihop alla ingredienser till en smulig massa och baka i ugnen tills den är gyllenbrun i 140°C.

Dekoration

Smält försiktigt chokladen till 34°C i mikron. Häll den i en spritspåse. Klicka ut chokladen på bakplåt med papper, i olika storlekar. Slå plåten lätt mot bordet så att klickarna plattas ut. Ställ kallt.

Gör kulor av honungsmelonen med ett parisienne-järn alternativt kan de också skäras i olika stora kuber.

Servering

Skär först moussen i rektanglar och lägg dem på var sin tallrik, placera därefter crumble, melonkulor, chokladpynt och rostade halva hasselnötter på tallriken. Avsluta med citronverbena på toppen.