Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Melondessert med fläderblom, citronverbena och bovete-crumble
ingredienser
Fläderblomsmousse
- 2 gelatinblad
- 135 g fläderblomssaft, koncentrat
- 20 g limesaft
- 3 g vaniljsocker
- 110 g crème fraiche, 18 %
- 150 g vispgrädde
Bovete-crumble
- 10 g mjöl
- 10 g hasselnötsmjöl
- 20 g rostade bovetekärnor
- 20 g Farinsocker
- 20 g smör
- 4 g salt
Övrigt
- 1 mogen honungsmelon
- 1 kruka citronverbena
- 200 g mörk choklad
- 20 halva rostade hasselnötter
Gör så här
Fläderblomsmousse
Blötlägg gelatin. Värm fläderblom- och limesaft i en gryta, smält i gelatinet. Låt svalna något, rör ner vaniljen i crème fraichen och därefter tillsammans i fläderblomsblandningen. Vispa grädden och vänd ner fläderblomsblandningen i den. Häll nu moussen i en fyrkantig form och ställ kallt.
Bovete-crumble
Rosta bovetekärnorna i en stekpanna. Låt svalna helt.
Knåda därefter ihop alla ingredienser till en smulig massa och baka i ugnen tills den är gyllenbrun i 140°C.
Dekoration
Smält försiktigt chokladen till 34°C i mikron. Häll den i en spritspåse. Klicka ut chokladen på bakplåt med papper, i olika storlekar. Slå plåten lätt mot bordet så att klickarna plattas ut. Ställ kallt.
Gör kulor av honungsmelonen med ett parisienne-järn alternativt kan de också skäras i olika stora kuber.
Servering
Skär först moussen i rektanglar och lägg dem på var sin tallrik, placera därefter crumble, melonkulor, chokladpynt och rostade halva hasselnötter på tallriken. Avsluta med citronverbena på toppen.