Recept för konditori Tårtor & bakelser

Kryddkaka med maränger och citronmousse

Kryddkaka med maränger och citronmousse
12 stycken

ingredienser

Kryddkaka

  • 70 g smör
  • 80 g standardmjölk
  • 140 g Mörkbrun Bagerisirap
  • 50 g ägg
  • 30 g Muscovadorörsocker
  • 40 g pumpakärnor
  • 130 g mjöl
  • 5 g bakpulver
  • 2 g malen ingefära
  • 2 g malen kanel
  • 2 g malen kardemumma

Citronmousse

  • 312 g lätt vispad grädde
  • 50 g äggulor
  • 62 g socker
  • 20 g Gul Bagerisirap
  • 70 g citronsaft
  • 5 g gelatin

Italienska maränger

  • 60 g vatten
  • 200 g Strösocker (1)
  • 125 g äggvitor
  • 50 g Strösocker (2)

Spröda pumpakärnor

  • 170 g vatten
  • 150 g socker
  • 150 g Gul Bagerisirap
  • 150 g pumpakärnor
  • 2 g havssalt

Gör så här

Kryddkaka med maränger och citronmousse

Värm smöret i mjölken. Blanda i Muscovadosocker, sirap, ägg, kryddor, pumpakärnor och bakpulver. Vänd till sist i mjölet. Fördela degen i 12 muffinsformar och baka dem ca. 20 minuter i 160°C.

Citronmousse

Lägg gelatinet i blöt. Vispa äggulor och socker till en vit smet. Krama ur och värm gelatinet med en del av citronsaften och sirapen . Tillsätt den resterande citronsaften när gelatinet smält. Vänd ihop äggblandningen och grädde. Gelatinblandningen (var uppmärksam på temperaturen, om den är för kall bildas klumpar, om den är för varm smälter den moussen), hälls i och vänds snabbt runt. Fördela moussen i halvkuleformar och frys.

Italienska maränger

Koka vatten och socker 1 till 121-124°C. Vispa äggvitor och socker när sockerlagen är ca 115°C. Socker tillsätts lite i taget så att det inte hamnar i botten av grytan. Häll sockerlagen över den vispade marängen, vispa vidare tills den är lätt ljummen.

Spröda pumpakärnor

Koka upp vatten, socker och salt. Tillsätt kärnorna och koka dem i fem minuter. Sila från kärnorna och tillsätt sirapen till sockerlagen. När sockerlagen kokar, tillsätts kärnorna igen, som ska koka ytterligare 5 minuter. Sila av kärnorna och baka i 150°C, 18-20 minuter och rör i dem under tiden.

Montering av kakan

Placera halvkulorna av citronmousse på kryddkakan, spruta på maräng, i toppar eller som du önskar. Strö över spröda pumpakärnor.