Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Havtorn Surprise
ingredienser
Havtornssorbet
- 500 g havtorn
- 250 g vatten
- 112 g glukos
- 525 g rörsocker
- 4 gelatinblad
Marängrör
- 335 g äggvitor
- 335 g strösocker
- 335 g florsocker
- 50 g hasselnötter
Vaniljparfait
- 150 g äggulor
- 165 g rörsocker
- 1 ½ vaniljstång
- 750 g vispgrädde
Gör så här
Havtornssorbet
Gör en puré av havtorn och vatten. Tillsätt glukos och rörsocker och värm. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma blandningen. Låt svalna i kylen. Kör blandningen i glassmaskin och häll sedan i ett rör som fodrats med plastark. Röret ska vara 8 cm långt och 2 cm i diameter invändigt. Ställ i frysen.
Marängrör
Vispa en maräng av vitor och socker till seg konsistens. Rör sedan i florsocker och vispa igen. Klipp ut 25 bakpapper med måtten 15 cm × 15 cm . Rita en fyrkant på ett annat bakpapper som mäter 8 cm × 12,5 cm. Lägg nu bakpappersbitarna ovanpå den ritade mallen. Häll i marängen i en spritspåse med tyll 8 och spritsa diagonalt ovanpå den ritade mallen, med en bit bakpapper emellan. Skrapa bort överflödig maräng med en bred skrapa så att du får en fyrkant som mäter 12,5 cm × 8 cm. Vira bakpappret runt ett metallrör som är 8 cm × 3,6 cm utvändigt, och fäst i botten. Strössla med hackade hasselnötter och florsocker.
Baka i 100°C i 1 timme. Ta ut röret och dra försiktigt loss bakpappret. Förvara torrt.
Vaniljparfait
Vispa grädden lätt och ställ kallt. Vispa äggulor, vaniljfrön och rörsocker luftigt. Vänd försiktigt ned grädden i äggsmeten. Häll smeten i metallrör som fodrats med plastark. Röret ska vara 8 cm långt och 3,5 cm i diameter invändigt. Sätt sedan ned den frusna havtornsorbeten i vaniljparfaiten. Frys över natten.
Vid servering
Ta ut den frysta glassen ur röret och sätt den i ett marängrör. Dekorera med hasselnötter, torkad havtorn och ev. med karamell.
Framtaget av
Mads Kilstrup