Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Glass-sandwich de luxe
ingredienser
Blåbärs- och cheesecakeglass
- 2 st gelatinblad
- 500 g mjölk, 3%
- 115 g Dansukker Svenskt Strösocker
- 12 g Dansukker Glykossirap
- 200 g Crème Fraiche
- 165 g blåbär
Havrekakor
- 90 g vetemjöl
- 15 g havregryn
- 2 g bikarbonat
- 60 g smör
- 95 g Dansukker Svenskt Strösocker
- 1 st stort ägg
- 3 g vitvinsvinäger
Garnering
- 50 g vit choklad, smält
Förslag på servering
- På tallrik, eller i en hamburgerpappersficka.
Gör så här
Blåbärs- och cheesecakeglass
Kan förberedas någon dag eller några dagar innan glassen ska serveras.
1. Lägg gelatin i blöt i kallt vatten, ca 15 min.
2. Väg upp mjölk, strösocker och glykossirap i en kastrull och värm till ca 80°C.
3. Ta upp gelatinet ur vattnet och rör ner i mjölkblandningen.
4. Dra av kastrullen från plattan.
5. Väg upp blåbär och crème fraiche och rör ner i kastrullen.
6. Kör glassen i glassmaskin till önskad konsistens.
7. Frys glassen i form i ca 3 tim, alternativt över natten.
8. När glassen är fryst, stansa ut 10 st runda puckar med en höjd på ca 2–3 cm.
Havrekakor
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Väg upp vetemjöl, havregryn och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa smör och socker fluffigt, addera ägg och vispa ihop till en jämn smet.
4. Vänd ner de torra ingredienserna i smör- och äggblandningen och blanda.
5. Tillsätt vinäger.
6. Ställ smeten i kylen så att den hinner att stelna något, ca en timme.
7. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
8. Dela upp smeten i 20 st bollar. Lägg bollarna med lagom mellanrum på plåten.
9. Baka sedan i mitten av ugnen i ca 8 minuter, tills kakorna får en gyllenbrun färg.
Montering
Smält den vita chokladen, ställ åt sidan. Lägg ut 10 st kakor, placera glasspucken på kakan. Lägg nästa kaka på glassen, likt en hamburgare. Ringla den vita chokladen över kakorna och låt stelna.
Servering
Servera på tallrik, eller mellan bakplåtspapper i form av en hamburgerficka.
Recept: Svenska Konditorlandslaget