Recept för konditori Kakor

Cheesecake med skogsbärsgelé, svartvinbärsmazarin och botten på chokladkex

Cheesecake med skogsbärsgelé, svartvinbärsmazarin och botten på chokladkex
Ca. 10 st. à 4 pers.

ingredienser

Kexbotten

  • 250 g smör
  • 250 g socker
  • 365 g mjöl
  • 2,5 g salt
  • 125 g mandelmjöl
  • 50 g kakaopulver
  • 25 g bakpulver
  • 200 g smör
  • 150 g mörk choklad

Björnbärscheesekräm

  • 600 g björnbärspuré
  • 10 gelatinblad
  • 130 g florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 400 g mascarpone
  • 0,5 dl äggulor
  • 400 g vispad grädde

Skogsbärsgelé

  • 500 g skogsbärspuré
  • 200 g socker
  • 6 g Citras (Texturas)
  • 6 g Gellan (Texturas)

Svartvinbärsmazarin

  • 200 g Odense bitter 00
  • 200 g ekologiskt rörsocker
  • 200 g smör (mjukt)
  • 165 g ägg
  • 35 g mjöl
  • 100 g svartvinbärspuré

Gör så här

Kexbotten

Blanda alla ingredienser till en jämn mördeg och grädda i 170°C i ca 10 min. Hacka sedan kexbotten med en ballongvisp så att den delas upp i mindre stycken. Låt svalna. Smält smör och choklad och blanda med den grovhackade kexbotten. Tryck ut i formen, 6 x 20 cm.

Björnbärscheesekräm

Lägg gelatinet i blöt, värm björnbärspurén lätt och smält gelatinet i den. Kyl till ca 20°C.
Rör ihop mascarpone, florsocker, vaniljfrön och äggulor till en slät smet. Häll den avsvalnade björnbärspurén lite i taget i mascarponemassan och vänd slutligen ner den vispade grädden. Bred ut över botten.

Skogsbärsgelé

Koka upp skogsbärspurén. Blanda socker, Citras och Gellan väl och tillsätt det till den kokande purén under omrörning. Koka i ytterligare 4 minuter och rör om igen innan du häller över smeten i en form och låter den svalna. Mixa smeten helt slät i en termomixer, sedan är den klar att använda.

Svartvinbärsmazarin

Rör samman marsipan och socker med en vinge, tillsätt smör och sedan äggen ett i taget. Tillsätt mjölet och rör slutligen ner svartvinbärspurén i smeten. Spritsa i små kulformar och grädda i 160°C i ca 25 min.

Ta ut kakan ur formen och dekorera med mazarinkulorna, klickar med skogsbärsgelé samt färska bär, chokladpynt och harsyra.