Recept för konditori • Tårtor & bakelser
Cheesecake med blåbärsgelé och ingefärskex
ingredienser
Ingefärskex
- 125 g smör
- 1/2 ägg
- 75 g Brun Farin
- 75 g Mörkbrun Bagerisirap
- 1 g salt
- 3 g malen kanel
- 5 g malen ingefära
- 2 g bakpulver
- 180 g mjöl
Blåbärsgelé
- 250 g blåbärspuré
- 100 g Rörsocker
- 45 g Glukossirap
- 5 g pektin
- 30 g citronsaft
Mjukostmousse med lime
- 200 g kärnmjölk
- 100 g limesaft
- skal av 4 limefrukter
- 80 g Rörsocker
- 16 g gelatin (blötlagt i kallt vatten)
- 200 g mjukost neutral
- 300 g vispgrädde
Gör så här
Ingefärskex
Smör, brun farin och sirap värms tillsammans i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt degen vila i kylen över natten. Kavla ut tunt och stansa ut i en storlek som passar till kakformens botten. Grädda i 160°C i 5-7 min.
Blåbärsgelé
Koka upp blåbär, 80 g socker, glukossirap och citronsaft. Resten av sockret blandas med pektinet och tillsätts under vispning. Låt koka igenom ordentligt.
Stöp gelén i små halvkulor medan den fortfarande är varm. Fryses.
Mjukostmousse med lime
Vispa grädden till creme fraiche-konsistens. Koka upp limesaft, skal och socker. Tillsätt gelatinet. Rör i kärnmjölken i två omgångar. Massan blandas med mjukosten och vänds till sist ihop med den vispade grädden. Häll i formar, men fyll inte helt, utan lämna plats till gelén. När moussen har satt sig något och kan bära inlägget, läggs det ned i. Frys.
När kakan är helt fryst, vänds den ut ur formen och sprayas eventuellt med vitt kakaosmör. Placera ovanpå kexen.