6 personer

ingredienser

Mandelkex

  • 150 g finhackade mandlar
  • 150 g mjukt smör
  • 150 g brunt farin
  • 150 g glukos
  • 60 g vetemjöl

Mascarponecrème

  • 60 g äggulor
  • 75 g socker
  • 150 g vispad grädde
  • 200 g mascarpone
  • 10 g Grand Marnier
  • ½ vaniljstång
  • 30 gram finhackade pistagekärnor
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 2 gelatinblad

Marängkyss

  • 100 g florsocker
  • 50 g äggvitor

Gör så här

Mandelkex

Blanda alla ingredienser. Låt degen vila i kylskåpet i ca 1 timme. Väg upp 110 g bitar av degen och kavla ut på en silikonmatta. Grädda i 160 ˚C i ca 8 minuter, skär ut i måtten 6,5x13 cm så fort de kommer ut ur ugnen. Stansa ut mindre hål med runda kakformar i olika storlekar medan degen fortfarande är varm. Lägg kexen över ett rör, 2 cm Ø, så att de formas om röret medan de svalnar helt.

Mascarponecrème

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggulor, vaniljfrön och socker kraftigt. Vispa ihop mascarpone med pistagenötter och apelsinskal. Smält gelatinet i lätt uppvärmd Grand Marnier. Vänd sedan i detta i äggblandningen. Vänd ihop mascarponeblandningen med äggblandningen och till sist den vispade grädden. Spritsa i räfflade rör med måtten Ø 2x13 cm och frys i 2 timmar.

Marängkyss

Vispa samman kraftigt. Spritsa till små kyssar och torka/grädda på 65 ˚C under natten.

Montera desserten

Skär till röran med mascarponecrème. Lägg mandelkexen runt crèmen. Dekorera med marängkyssar, apelsinfiléer och spansk körvel.