Recept för konditori • Dessert & konfektyr
Cannoli
ingredienser
Mandelkex
- 150 g finhackade mandlar
- 150 g mjukt smör
- 150 g brunt farin
- 150 g glukos
- 60 g vetemjöl
Mascarponecrème
- 60 g äggulor
- 75 g socker
- 150 g vispad grädde
- 200 g mascarpone
- 10 g Grand Marnier
- ½ vaniljstång
- 30 gram finhackade pistagekärnor
- Rivet skal av 1 apelsin
- 2 gelatinblad
Marängkyss
- 100 g florsocker
- 50 g äggvitor
Gör så här
Mandelkex
Blanda alla ingredienser. Låt degen vila i kylskåpet i ca 1 timme. Väg upp 110 g bitar av degen och kavla ut på en silikonmatta. Grädda i 160 ˚C i ca 8 minuter, skär ut i måtten 6,5x13 cm så fort de kommer ut ur ugnen. Stansa ut mindre hål med runda kakformar i olika storlekar medan degen fortfarande är varm. Lägg kexen över ett rör, 2 cm Ø, så att de formas om röret medan de svalnar helt.
Mascarponecrème
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggulor, vaniljfrön och socker kraftigt. Vispa ihop mascarpone med pistagenötter och apelsinskal. Smält gelatinet i lätt uppvärmd Grand Marnier. Vänd sedan i detta i äggblandningen. Vänd ihop mascarponeblandningen med äggblandningen och till sist den vispade grädden. Spritsa i räfflade rör med måtten Ø 2x13 cm och frys i 2 timmar.
Marängkyss
Vispa samman kraftigt. Spritsa till små kyssar och torka/grädda på 65 ˚C under natten.
Montera desserten
Skär till röran med mascarponecrème. Lägg mandelkexen runt crèmen. Dekorera med marängkyssar, apelsinfiléer och spansk körvel.