Recept för konditori Dessert & konfektyr

Bränd gräddglasstaco

Bränd gräddglasstaco
1 liter

ingredienser

Bränd gräddglass

  • 5 dl Grädde 40%
  • 140 g Dansukker Svenskt Strösocker
  • 150 g äggula
  • 450 g mjölk, 3%
  • 50 g Dansukker Glykossirap

Knäckflarns-taco

  • 45 g hyvlad mandel
  • 25 g vetemjöl
  • 45 g smör
  • 45 g Dansukker Svenskt Strösocker
  • 45 g vispgrädde
  • 45 g Dansukker Glykossirap

Kolasås

  • 120 g smör
  • 1,5 g salt
  • 175 g grädde
  • ½ vaniljstång
  • 175 g Dansukker Svenskt Strösocker
  • 25 g Dansukker Glykossirap

Förslag på servering

  • Tacoställ, alternativt gör en skål av flarnet och servera på tallrik.

Gör så här

Bränd gräddglass

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Häll upp 5 dl grädde en ugnsfast form och låt stå i ugnen i ca 60 min tills mängden grädde har halverats. Rör om i grädden ca var 10:e minut.
3. Väg upp strösocker och äggula i en bunke och vispa ihop det lätt.
4. Väg upp mjölk, ugnsbakad grädde och glykossirap i en kastrull.
5. Koka upp mjölkblandningen och slå den över strösocker och äggula under omrörning.
6. Vänd ner allt i kastrullen igen och värm glassbasen till 83°C, men gör det försiktigt, det får inte gå över 85°C.
7. Kyl sedan ner glassbassen tills den är kylskåpskall och kör i glassmaskin till önskad konsistens. Häll upp glassen i en spritspåse och frys in.

Knäckflarn-taco

1. Sätt ugnen på 170°C.
2. Väg upp hyvlad mandel och vetemjöl i en bunke och ställ åt sidan.
3. Väg upp smör, socker, grädde och glykossirap i en kastrull. Koka upp till 115°C.
4. Vänd ner torra ingredienser i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt svalna i kylen, ca en timme.
5. Rulla 10 jämnstora bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper. Se till att ha ordentligt mellanrum mellan bollarna.
6. Grädda ca 10–12 min, eller tills flarnen är gyllenbruna.
7. För att få tacoform på flarnet; Lägg en smal kavel eller pinnen i kaveln över t ex diskhon. Låt flarnen svalna något. Lyft flarnet försiktigt med en stekspade, lägg på kaveln så att det formas till ett tacoskal.

Kolasås

1. Väg upp smör och salt. Ställ åt sidan.
2. Väg upp grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
3. I en annan kastrull (gärna en stor) väg upp strösocker och glykos. Koka till 185°C.
4. När sockret har nått 185°C, dra av kastrullen från plattan. Tillsätt försiktigt den uppkokade grädden, lite i taget.
5. Låt blandningen koka ytterligare i ca 5 minuter.
6. Häll över kolasåsen i en bunke och kontaktplasta. Låt såsen svalna till 37°C.
7. Mixa i smöret och saltet.
8. Ställ kolasåsen i kylen.

Montering: Ta fram spritspåsen med glassen ca 20 min innan servering. Lägg kolasåsen i en spritspåse. Placera 10 tacoskal så de står upp på ett fat. Spritsa i glassen i tacoskalen. Avsluta med att spritsa på kolasåsen. Servera gärna glasstacosen i tacohållare.

Recept: Svenska Konditorlandslaget